Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Laatste persbericht
20 mei 2005
Ministerie EZ ondersteunt Aanpak Veiligheid Zuidoost

Het ministerie van Economische Zaken heeft stadsdeel Amsterdam Zuidoost een subsidie toegekend in het kader van de regeling Aanpak Urgente Bedrijvenlocaties. Met deze regeling kunnen gebieden die een goed plan hebben om de onveiligheid in winkelgebieden tegen te gaan, een derde van de kosten van het Ministerie vergoed krijgen (met een maximum van EUR 225.000,-). Het initiatief van het stadsdeelbestuur valt met het toekennen van deze subsidie voor de tweede maal in de prijzen. Vorig jaar werd door het ministerie ook al EUR 50.000,- toegekend voor de innovatieve aanpak om de veiligheid te verbeteren.

Winkelcentrum Amsterdamse Poort behoort tot de eerste vier winkelgebieden in Nederland die in aanmerking komt voor deze regeling. Om de veiligheid in het Centrumgebied Zuidoost - het gebied dat loopt van Villa ArenA tot aan het Anton de Komplein- te verbeteren zijn door alle betrokken partijen afspraken op papier gezet. In twee zogenaamde veiligheidsconvenanten spreken stadsdeelbestuur, eigenaren, verhuurders, politie, ondernemersvereniging en bedrijvenverenging af welke concrete maatregel op welk moment door wie worden genomen.

In het plan voor Amsterdamse Poort, genaamd Bun Sani - `goede zaken' in het Surinaams - is door het stadsdeelbestuur gekozen voor een gemeenschappelijke aanpak van de criminaliteit bestaande uit drie elementen:

- Herinrichting van de openbare ruimte;

- Invoering van technische innovaties;

- Opzetten van een veiligheidscentrum voor de koppeling van zorg en repressie.

Herinrichting openbare ruimte

De komende jaren zal Amsterdamse Poort worden vernieuwd . Bij deze vernieuwing zal nadrukkelijk naar het verbeteren van de veiligheid worden gekeken. Als onveilig ervaren hoeken en doorgangen zullen worden aangepakt, straatmeubilair aangepast en tegelijkertijd zal de uitstraling en leefbaarheid van het winkelcentrum worden verbeterd.

Invoering technische innovaties

In de Amsterdamse Poort zullen met intelligente software de verschillende communicatiesystemen aan elkaar worden gekoppeld. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de camerasystemen van politie, winkeliers en parkeergarages op één plaats worden bekeken. Het signaleren, volgen en opvolgen zal daarmee worden vereenvoudigd en verbeterd. Daarnaast zal met ondernemers gewerkt worden aan een verbetering van het Burenbelsysteem.

Koppeling zorg en repressie
In het plan staan niet alleen preventieve maatregelen om het gebied veiliger te maken. Door middel van repressie en het bieden van zorgtrajecten zullen ook de daders worden aangepakt. Deze integrale veiligheidsaanpak zal vanuit één centrale plek in het winkelcentrum worden gecoördineerd: het veiligheidscentrum. Hier worden de camerabeelden uitgelezen, kunnen bewoners, bezoekers en ondernemers terecht voor informatie of het doen van aangifte.