Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


ID-banen kringloopwinkel Zuidoost gered
20 mei 2005
Dankzij bemiddeling van het stadsdeel Zuidoost zullen per 1 juni 2005 de ID-medewerkers van de kringloopwinkel Hergebruik van de welzijnstichting Swazoom worden overgenomen door Stida (Stichting Interculturele Dienstverlening Amsterdam) en Global Start. Hierdoor wordt voorkomen dat 20 ID-medewerkers eind van deze maand op straat komen te staan.

Na het faillissement van Alcides vorig jaar is Hergebruik tijdelijk overgenomen door de nieuwe welzijnstichting Swazoom. De bedoeling was om Hergebruik op een zo kort mogelijk termijn te verkopen of te verzelfstandigen omdat de kringloopactiviteiten niet tot het welzijnswerk konden worden gerekend. De contracten van de ID-medewerkers liepen dan ook tot 31 mei 2005. Tot nu toe was het echter nog niet gelukt om een geschikte partij te vinden voor de overname van de medewerkers en de activiteiten van Hergebruik.

Stida en Global Start zijn nu een samenwerkingovereenkomst aangegaan dat per 1 juni van start gaat. Stida neemt alle 20 ID-medewerkers in dienst om hen vervolgens te detacheren bij Global Start. Global Start neemt de activiteiten van de kringloopwinkel, een reguliere medewerker en ook de winkel zelf over. Verder wordt zij geheel verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Beide organisaties hebben jarenlange ervaring bij het opleiden en het ondersteunen van langdurig werklozen bij het vinden van een betaalde baan. Naast de bemiddeling zal het stadsdeel ook een financiële bijdrage leveren om de overname te verzekeren.

Portefeuillehouder Welzijn Hans Res is blij met de overname en ziet nieuwe kansen voor de ID-medewerkers en de kringloopwinkel. Res: "Nu de onzekerheid van het wel of niet behouden van een baan is weggenomen, kunnen de medewerkers met behulp van Stida en Global Start niet alleen hun eigen toekomstperspectieven verbeteren, maar krijgen zij ook de kans om weer iets moois van de winkel te maken."