Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 20 mei

Alkmaar 20-05-2005 - 15.15 uur

Minibrommers gevaarlijk speelgoed

Den Helder, vrijdag 20 mei 2005.

De politie in Noord-Holland Noord wordt de laatste tijd vaker geconfronteerd met minibrommers op de openbare weg. De politie ontvangt klachten van buurtbewoners en verkeersdeelnemers die geschrokken reageren en last hebben van de voertuigen. In Hoorn werden er het afgelopen jaar zon tien in beslag genomen en in Den Helder deze week twee.

De brommers met een hoogte van zon 50 centimeter hebben een kleine motor maar kunnen soms wel snelheden tot 50 km/u bereiken. Ze hebben ongeveer 2/3 van het maximaal toegestane vermogen van een toegelaten bromfiets. Ze zijn niet goedgekeurd voor het gebruik op de openbare weg en dit is dan ook ten strengste verboden. Het gaat om gemotoriseerd speelgoed waarvan de verkoop is toegestaan maar waarvan enkel op particulier terrein gebruik gemaakt mag worden.

Te koop voor 500 euro

De minibrommers worden via particulieren en op het internet voor zon 500 euro te koop aangeboden. Hoewel ze er stijlvol uitzien is het moeilijk om er goed mee te sturen en het voertuig onder controle te houden. Het gebruik van een dergelijk voertuig kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken met letsel.

In beslag

In Den Helder zijn er de afgelopen dagen twee in beslag genomen. Op woensdag 18 mei omstreeks 08.00 uur werd een 17-jarige jongeman uit Julianadorp aangehouden op het fietspad naast de Zanddijk.

Gisteravond, donderdag 19 mei, omstreeks 17.00 uur reed een 22-jarige man uit Den Helder met een minibrommer over de Middenweg. Ook hij werd door de politie aan de kant gezet. De officier van justitie moet bepalen wat er met de voertuigen gaat gebeuren en welke boete er tegenover staat.

Prikacties tegen overlast

Den Helder, vrijdag 20 mei 2005.

Om overlast in wijken terug te dringen en problemen beheersbaar te houden voert de politie van Den Helder de komende maanden prikacties uit. Deze acties zijn ondermeer gebaseerd op signalen uit de buurten. Gisteravond verrichtten 7 agenten controles in en rond het centrum van de stad gericht op het drugs- en drankgebruik. Daarbij werden twee drugsgebruikers op heterdaad betrapt en aangehouden na een deal voor het NS-station aan de Middenweg. Het ging om een 36-jarige man van Texel en een een 24-jarige man uit Den Helder. Bij hen werden 6 bolletjes cocaïne in beslag genomen. Ze kregen een proces-verbaal en werden na verhoor heengezonden.

Op de Polderweg en de Beatrixstraat werden twee mannen bekeurd wegens het drinken van alcohol op de openbare weg. Eén van hen had nog een geldboete van 330 euro open staan en werd aangehouden om in plaats van betaling vijf dagen hechtenis uit te zitten.

Diefstal kassa

Den Hoorn, donderdag 19 mei 2005.

In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 mei is een kassa gestolen uit een bedrijf aan de Hoornderweg. Men kon de winkelruimte betreden na het openen van een schuifdeur. In de kassa zat een klein bedrag aan geld.

Dronken man belaagt beveiliger

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

Gistermiddag omstreeks 16.30 uur heeft de politie op de Lombardsteeg een 46-jarige Pool aangehouden, op aanwijzing van een winkelbeveiliger. De verdachte had kort hiervoor de beveiliger enkele klappen gegeven in een warenhuis aan de Laat nadat hij met enkele vrienden was betrapt op het bij zich hebben van geprepareerde tassen. De groep had het warenhuis verlaten en alleen 46-jarige man kon worden gearresteerd. Hij was erg dronken. Niet duidelijk is of de mannen ook winkeldiefstal hebben gepleegd. De verdachte is ter ontnuchtering ingesloten. Hij is vanmiddag na verhoor met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Cafébaas bedreigd

Enkhuizen, vrijdag 20 mei 2005.

Gistermiddag omstreeks 17.00 uur heeft de politie op het Venedie met behulp van een diensthond een 42-jarige inwoner van Enkhuizen aangehouden. De man had kort hiervoor de 39-jarige uitbater van een café aan de Torenstraat bedreigd. Hij heeft een verbod om in die zaak te komen maar ging demonstratief met een akoestische gitaar op straat staan spelen. Hij bedreigde zingend/schreeuwend de eigenaar. Toen agenten arriveerden sloeg hij uit woede zijn gitaar op straat stuk en bedreigde met de gitaarhals een agent. Pas toen een diensthond werd ingezet kalmeerde de man en liet hij zich arresteren. Hij is ingesloten en wordt geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.

Getuigen brandstichtingen Alkmaar gezocht

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

De politie is op zoek naar getuigen van de brandstichtingen die in de nacht van zondag 15 op maandag 16 mei in Alkmaar hebben plaatsgevonden. Tussen 4.30 en 5.00 uur is er drie keer brand gesticht in Alkmaar. De eerste brand was bij een motor die gestald stond tegen een schuur van een woning aan de 1e Tuindwarsstraat. Ook de schuur vatte vlam. Tijdens het buurtonderzoek zag een agent dat er op de Snaarmanslaan een motor vlam had gevat. Hij kon deze brand blussen, maar de schade aan de motor was reeds aangericht. Kort hierop kwam er een melding van een brandende schuur bij een woning aan de Bachlaan. De recherche onderzoekt deze zaken verder en is op zoek naar mensen die op maandag 16 mei tussen 4.00 en 5.30 iets verdachts hebben gezien in de woonwijken rondom het Centraal Station in Alkmaar. Met name op de 1e Tuindwarsstraat, de hoek Snaarmanslaan/Spoortstraat en de Bachlaan. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche in Alkmaar, telefoon: 0900 - 8844 (lokaal tarief).

Voordeur in brand gestoken

Den Helder, vrijdag 20 mei 2005.

Kort na middernacht werd er een brand ontdekt bij de voordeur van een woning aan het Chrysanthof. De bewoonster was afwezig. De brandweer heeft de deur opengebroken en het vuur geblust. Er bleek een brandbare vloeistof door de brievenbus gegooid te zijn. De politie onderzoekt de zaak en denkt aan een wraakactie.

45 bolletjes harddrugs aangetroffen bij routinecontrole

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

Omstreeks 01.30 uur, werd een 31-jarige automobilist uit Amsterdam gecontroleerd op de Paardenmarkt. Bij hem in de auto werden, in het dashboardkastje, 42 bolletjes cocaïne en 3 bolletjes heroïne aangetroffen en in beslag genomen. De man is een bekende veelpleger en hij is ter geleiding voor de officier van justitie in Alkmaar ingesloten.

Drankrijder (1)

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

Vannacht omstreeks 01.25 uur werd op de Nollenweg een 58-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden omdat hij slingerend reed en een rood verkeerslicht negeerde. Hij blies aan het bureau 595 ug/l (tot 220 toegestaan) en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Drankrijder (2)

Den Helder, vrijdag 20 mei 2005.

Vannacht omstreeks 01.45 uur werd op de Crocusstraat een 57-jarige automobilist uit Den Helder gecontroleerd. Hij blies aan het bureau 260 ug/l en zat daardoor net boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Drankrijder (3)

Heiloo, vrijdag 20 mei 2005.

Een 22-jarige automobilist uit Egmond aan Zee liep omstreeks 02.00 uur tegen de lamp op de Kennemerstraatweg. Hij blies bij een routinecontrole 480 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Drankrijder (4)

Schagen, vrijdag 20 mei 2005.

Een 39-jarige automobilist uit Den Helder die bekend staat als een veelpleger werd omstreeks 01.10 uur gecontroleerd op het Plantsoen. Hij bles aan het bureau iets teveel: 240 u/l. De man mocht meteen blijven omdat hij nog 400 euro moet betalen aan boetes en geen geld heeft. Zijn auto is hem afgenomen.

Drankrijder (5)

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

Een 20-jarige automobilist uit Alkmaar verloor omstreeks 02.40 uur de macht over het stuur van zijn auto op de Wageweg. Hij kwam met een snelheid van ongeveer 70 km/u door de bocht bij de Friesebrug. Hij verloor de macht over het stuur van zijn auto, raakte in een slip en reed van een trap af het Victoriapark in. Hierbij raakte een muur naast het trappetje beschadigd en de auto total loss. De bestuurder blies aan het bureau 410 ug/l en krijgt een proces-verbaal.

Opnieuw brand in caravanloods

Heerhugowaard, vrijdag 20 mei 2005.

Vanmorgen omstreeks 10.45 uur werd er brand ontdekt in een bedrijfsloods van een caravanbedrijf aan de Stevinstraat. Het vuur woedde op de zolderverdieping waar tentbenodigdheden zijn opgeslagen. Twee mensen die het vuur probeerden te blussen kregen last van ademhalingsmoeilijkheden en zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer slaagde erin het vuur onder controle te krijgen en de brand bleef dan ook beperkt tot het zoldergedeelte. Volgens de brandweer is het vuur ontstaan na kortsluiting in het elektragedeelte op zolder. De evacuatie van personeel en klanten verliep voorspoedig. Caravans konden in veiligheid worden gebracht. De verzekering stelt een nader onderzoek in en over de hoogte van het schadebedrag is nog niets bekend.

Nieuwe uitgangspunten voor politie

Alkmaar, vrijdag 20 mei 2005.

De Politie Noord-Holland Noord zoekt de verbinding met haar omgeving. Dat blijkt uit de nieuwe missie en visie voor de periode 2005 2010.

Politieagenten worden nadrukkelijk gebiedsgericht ingezet. Hun inzet wordt in toenemende mate bepaald door de lokale problematiek. Het credo is: dáár zijn waar dat nodig is.

Kerntaken

De inzet van de politie is een gevolg van veranderingen in de samenleving. Er is een toenemende vraag naar zichtbare én handhavende politie. Ook neemt de vraag naar en aandacht voor opsporing toe. Burgers willen concrete politie-inspanningen in hun eigen leefomgeving zien. Zij willen bovendien dat problemen die zij ervaren op het gebied van veiligheid worden aangepakt. Bij het aanpakken van die problemen richt de politie zich op haar kerntaken: het opsporen van strafbare feiten, toezicht en handhaving van de openbare orde en het verlenen van noodhulp.

Samen verantwoordelijk

Veiligheid is een zaak van ons allemaal: politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten én de individuele burger. Daarom streeft politie Noord-Holland Noord naar ketengerichte prestatiecontracten, om zo de inspanningen van de diverse partijen te richten op gewenst effect, in plaats van op afzonderlijke prestaties.

Politie NHN wil in samenspraak met de omgeving en de mensen die er wonen werken aan veiligheid. Een goed voorbeeld daarvan is de oproep die de politie deed naar aanleiding van de reeks gewelddadigheden begin dit jaar in Alkmaar. Veel burgers reageerden op de oproep van de politie om tips te geven. Tijdens het buurtonderzoek naar de incidenten is eveneens actieve medewerking van bewoners gevraagd. Mede door de reacties die volgden, kon de zaak snel tot een goed einde gebracht worden.

Voorkomen en tegenhouden

Politie Noord-Holland Noord zal andere partijen actief betrekken bij en aanspreken op mogelijkheden tot het voorkomen en tegenhouden van strafbare feiten en ordeverstoringen.

Het Regionale College, dat bestaat uit de korpsbeheerder, alle (30) burgemeesters, de Hoofdofficier van Justitie en de Korpschef van de regio Noord-Holland Noord, sprak vandaag haar waardering uit voor de nieuwe aanpak van de politie Noord-Holland Noord.