Gemeente IJsselstein


Tentoonstelling 'Het onzichtbare kasteel' in Stadsmuseum vrijdag, 20 mei 2005 - 15:16 CET

In het kader van het Jaar van het Kasteel wordt in deze tentoonstelling het voormalige kasteel IJsselstein weer zichtbaar gemaakt. In de Kasteeltoren vinden de hele zomer verschillende activiteiten plaats zoals een ambachtenmarkt, speciale kinderrondleidingen en levende geschiedenis.

Geschiedenis van het kasteel
Sinds de twaalfde eeuw heeft in IJsselstein een kasteel gestaan. Dit middeleeuwse kasteel doorstaat vele belegeringen, totdat Jacoba van Beieren in 1418 het kasteel (en de gehele stad) met de grond gelijk maakt. Rond 1470 begint men aan de bouw van een nieuw kasteel. Het nieuwe kasteel kent vele bewoners. In 1886 sterft de laatste bewoonster op het kasteel. Een paar maanden later wordt het kasteel te koop aangeboden. In 1888 wordt het kasteel, op de Kasteeltoren na, afgebroken.

Tentoonstelling 'Het onzichtbare kasteel'
Op deze foto is het Kasteel terug geplaatst op zijn oude plek Stel dat het kasteel van IJsselstein nooit zou zijn gesloopt. Achter de drukke winkelstraten, tussen de twee Nicolaaskerken, staat statig het kasteel. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Stadsmuseum opdracht gegeven aan multimediakunstenaars om het kasteel virtueel terug te plaatsen in het IJsselstein van nu. Bezoekers kunnen het kasteel bekijken, alsof het nooit is verdwenen!

De tentoonstellingsruimte is omgetoverd tot de zaal van het Kasteel IJsselstein, zoals de zaal er ongeveer uit zag in 1886. In deze zaal wordt onder andere de geschiedenis van het kasteel aan de hand van tekeningen uit de 17e en 18e eeuw weergegeven. Er worden bijzondere tekeningen van kasteel IJsselstein geëxposeerd, zoals de twee tekeningen van Roelant Roghman uit 1646, een tekening van Jan de Beijer en Cornelis Pronk.
In 1888 is het kasteel van IJsselstein afgebroken. Waarom is het kasteel verdwenen? Waarom is de Kasteeltoren gespaard gebleven? Nieuwe inzichten brengen de bezoeker een stap dichterbij de oplossing van dit IJsselsteins mysterie.
Niet alleen Kasteel IJsselstein is in de 19e eeuw verdwenen. Kasteel Plettenburg (Nieuwegein) moest plaats maken voor Fort Jutphaas. Kasteel Kronenburg (Loenen) is door de kasteelheer uit woede afgebroken, omdat hij niet tot burgemeester werd gekozen. Bezoekers maken, aan de hand van tekeningen uit de 17e, 18e en 19e eeuw, kennis met kastelen die tegenwoordig niet meer aanwezig zijn en ontdekken waarom deze kastelen zijn afgebroken.

Speciaal voor kinderen worden waargebeurde, spannende verhalen over het kasteel op een bijzondere manier gepresenteerd. Met een speciale bril zijn de kasteelverhalen te bekijken, door de koptelefoon worden de verhalen levendig verteld. Zo komen ze te weten hoe een boef uit de gevangenis in de kasteeltoren is ontsnapt, en Hare Hoogheid Maria Louise van Hessen-Kassel die het kasteel en de stad komt bezoeken.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het kfHein-fonds en het Fentener van Vlissingenfonds. De bruiklenen zijn onder andere afkomstig van het Koninklijkhuis Archief, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, het Centraal Museum en Het Utrechts Archief.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 14 mei tot en met zondag 21 augustus.

De Kasteeltoren
Van zaterdag 14 mei tot en met zondag 2 oktober is de Kasteeltoren in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur geopend met onder andere de tentoonstelling Beleef de Middeleeuwen. In de torenkamer beelden acteurs spannende en ontroerende verhalen uit. Kinderen kunnen zich tot ridder of jonkvrouw laten slaan en een vleermuizenspeurtocht volgen. In de kasteeltuin is een riddertentenkamp met middeleeuwse spellen. Jong en oud kan zich er vermaken met speelgoed uit de tijd van Brueghel. In de tuin zijn verder groeisculpturen van wilgenhout te zien van Johan Sietzema en Jan van Schaik.

Yselvaert
Van zaterdag 28 mei tot en met zondag 2 oktober kan men in de weekenden weer rondvaarten maken door de grachten van IJsselstein (zaterdag en zondag 13.15, 14.15 en 15.15 uur). Op zaterdag 28 mei wordt om 12.00 uur de Yselvaert feestelijk gestart met liederen van het IJsselsteinse Zeemankoor.

Evenementen Jaar van het Kasteel

Speciale kinderrondleidingen in Kasteeltoren
zaterdag 4 juni, zaterdag 2 juli, zaterdag 6 augustus, zaterdag 3 september en zaterdag 1 oktober
Jeugdige ridders en jonkvrouwen maken onder begeleiding van een kasteelbewoner een spannende ontdekkingstocht door de toren.

Kastelen: ankers en identiteit
dinsdag 7 juni t/m zondag 3 juli
Een reizende tentoonstelling met fotos van kasteeltekeningen van Abraham Rademakers en de huidige situaties, georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (Wijk bij Duurstede).

Culturele Xondag
zondag 18 juni
Om 14.00, 15.00 en 16.00 uur speciale rondleidingen in de Kasteeltoren, met speciale aandacht voor de restauraties en een kijkje boven de torenkamer, die gewoonlijk niet toegankelijk is voor bezoekers.
Tijdens openingstijden is in het Stadsmuseum te zien hoe het virtuele kasteel tot stand is gekomen.

Ambachtenmarkt
zaterdag 9 en zondag 10 juli
De kasteeltuin wordt dit weekend bewoond door het Living History gezelschap De Zwarte Zwaan uit IJsselstein, met onder meer: boogschieten, tingieten en smeden, demonstratie borduren en kostuums maken, een touwslagerij en een middeleeuws bokkenspel (zaterdag 13.00-17.00 en zondag 11.00-17.00 uur)
Het Stadsmuseum en de Kasteeltoren zijn dit weekend in het kader van provinciaal museumweekend gratis te bezoeken.

Stadsmuseum
Walkade 2, vlakbij de IJsselpoort
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur Tel. (030) 688 68 00
E-mail: info@stadsmuseum.nl
Internet: www.stadsmuseum.nl