Provincie Zuid-Holland

Rapportage afvalberging Derde Merwedehaven 2004 gereed

Uit de rapportage Inzicht in Toezicht 2004 blijkt dat de Afvalberging Derde Merwedehaven de vele voorschriften van de vergunning goed naleeft. Wel heeft de provincie de afvalberging gelast een goed functionerend stortgasonttrekkingssysteem in bedrijf te nemen. Het aantal klachten is verder verminderd.

De provincie brengt jaarlijks de rapportage Inzicht in Toezicht over de afvalberging te Dordrecht uit. In 2004 ontving de provinciale Milieutelefoon 50 klachten. Dit betekent dat de overlast van de afvalberging verder is afgenomen. In 2003 telde de provincie 131 klachten, terwijl dat er in 1999 nog bijna 1.500 waren.

StortgasonttrekkingssysteemOver nut en noodzaak van de uitbreiding van de installatie voor de onttrekking van stortgas voor een bepaald gedeelte van de stortplaats - waarvoor het provinciaal bestuur een last onder dwangsom heeft opgelegd - bestaat een verschil van mening met de exploitant. De Raad van State zal hierover een uitspraak doen in de beroepsprocedure. Wel vindt inmiddels overleg plaats tussen provincie en de afvalberging om te komen tot een verandering van de vergunning voor dit onderdeel.

Inzicht in ToezichtOm het toezicht planmatig te laten verlopen is in 2004 een nieuw toezichtplan opgesteld. Daarin zijn verschillende checklists opgenomen om alle facetten van de vergunning aan de orde laten komen. Zo kan op gestructureerde wijze toezicht gehouden worden op het naleven van het zeer grote aantal voorschriften. Verantwoordelijk gedeputeerde Leen van der Sar: "Ik ben verheugd dat het toezicht zodanig verloopt, dat zowel de uitvoering van het toezicht als de resultaten daarvan inzichtelijk zijn voor belanghebbenden". De rapportage is te vinden op onze website bij Handhaving onder Milieu, Natuur en Water.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22