B EN W BERICHTEN 2005 - 17 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 17 MEI

Algemene Zaken

1. (17-05) Het College heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) op 31 mei 2005 aan de handelsbeurs "Transport Messe" in München. De wethouder zal tevens een ontmoeting hebben met de Beierse staatssecretaris van Transport Spitzner en spreken met belangrijke klanten van de haven en als gastheer optreden bij de ontvangst van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC).

2. (17-05) Het College heeft ingestemd met de reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) van 22 tot en met 29 mei 2005 naar de Chinese steden Dalian, Qingdao, Tianjin en Beijing. Een delegatie onder leiding van de wethouder zal havenautoriteiten en de belangrijkste klanten van de Rotterdamse haven bezoeken.

3. (17-05) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Oman van 31 januari tot en met 2 februari jongstleden.

4. (17-01) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Houston, Allentown en New York van 7 tot en met 11 februari jongstleden. De reis was gericht op het versterken van de relatie met industriële bedrijven die een vestiging hebben in Rotterdam.

5. (17-01) Het College gaat akkoord dat de Burgerzaal in het stadhuis op 8 juni vanaf 17.30 uur beschikbaar wordt gesteld voor het 40e International Post State Control Seminar. Aan dit seminar zullen inspecteurs van de 20 verschillende deelnemende landen aan de Paris Memorandum of Understanding on Port State Control deelnemen. Deze organisatie heeft tot doel schepen te controleren op veiligheid en milieuvriendelijkheid en de bemanning te controleren op kwaliteit en kwantiteit.

6. (17-01) Het college van B en W heeft de Stadsregio Rotterdam laten weten dat het instemt met de conclusies van het rapport 'Nadere beschouwing Ridderkerklijn'. De conclusie van het rapport is dat het openbaar vervoer tussen Ridderkerk en Rotterdam het beste met de TramPlusvariant kan worden verbeterd.

7. (17-01) Het College heeft Spotzmedia BV een vergunning verleend voor de periode van 1 mei tot en met 31 oktober 2005, voor het exploiteren van fietstaxi's in het centrum van Rotterdam. De vergunning is verleend op grond van artikel 2.1.7 APV Rotterdam.

8. (17-01) Op 19 juni 2003 heeft de gemeenteraad het voorkeursrecht gevestigd op een gedeelte van de Bas Jungeriusstraat en een (klein) gedeelte van de Katendrechtse Lagedijk in de Tarwewijk. Het voorkeursrecht is gevestigd op basis van het vastgestelde structuurplan Ruimtelijk Plan Rotterdam 2010 (RPR 2010). De termijn voor een hervestiging van het voorkeursrecht op basis van een structuurplan geldt voor maximaal twee jaar. Deze termijn kan voor een jaar worden verlengd. Het College stelt de raad voor de termijn te verlengen, zodat het voorkeursrecht gevestigd blijft.

9. (17-01) Het college van B en W stelt de planstudie en het voorkeursmodel (het zogenaamde Knoopmodel) 'Uitbreiding P + R capaciteit Kralingse Zoom' vast en biedt deze aan het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam aan. In dit model wordt het P+R terrein gekoppeld aan het metrostation 'Kralingse Zoom'.

10. (17-04) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid M.J. Smit over de belhuizen beantwoord.

Beleid

1. (17-05) Het College heeft het Subsidiekader Onderwijsbegeleiding en Ouderbetrokkenheid 2005-2006 vastgesteld. Het subsidiekader bevat criteria die toegepast zullen worden bij het beoordelen van subsidieaanvragen voor ouderbetrokkenheid en (huiswerk)begeleiding. De twee belangrijke speerpunten van het College "sociale integratie" en "ouderbetrokkenheid" dienen als uitgangspunt voor het subsidiekader.

2. (17-05) Het College stelt de gemeenteraad voor om een totaalbedrag van ¤1.065.725,81 ter beschikking te stellen ten behoeve van:


- meerkosten in verband met de bouw-, sloop- en grondkosten van de

Vierambachtschool;


- grondkosten voor de Regenboogschool;


- meerkosten in verband met brandweereisen voor de Steven

Stemerdingschool;


- meerkosten voor de eerste inrichting van de dr. A. van Voorthuysenschool.

3. (17-05) Het College heeft de vragen van de raadsleden R. Motta en E.L. Kujper

(PvdA) van 19 april 2005 over de handelingssnelheid van het College beantwoord.

4. (17-05) Het College stelt de gemeenteraad voor om toestemming te geven aan de

Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) om in de wijk

Nesselande de basisschool 'Het Tangram' te stichten. Onafhankelijk onderzoek

toont aan dat de belangstelling voor het rooms-katholiek basisonderwijs in deze wijk

ruim 30% is. Het aantal leerlingen dat de school naar verwachting in 2027 heeft,

voldoet ruimschoots aan de stichtingsnorm.

5. (17-05) Het College heeft de resultaten vastgesteld van de pilot Leerwerkplicht en over dit onderwerp een brief aan de gemeenteraad vastgesteld.

In het Actieprogramma Rotterdam zet door pleitte het College voor verlenging van de leerplicht voor werkloze jongeren tot 23 jaar. Het Rijk wees dit af en vroeg de gemeente via een pilot uit te vinden wat kon worden bereikt met inzet van de huidige beleidsinstrumenten.

Uit de pilot blijkt dat met de huidige wetgeving al een aantal drang- en dwangmaatregelen mogelijk zijn. Deze wil het College dit najaar al invoeren. Het gaat dan onder meer om het opleggen van boetes aan jonge nieuwkomers die zich onvoldoende inzetten om de taal te leren, om uitbreiding van de verzuimaanpak bij ROC's tot de groep niet-meer leerplichtigen, om het invoeren van terugbetalingsclausules in reïntegratiecontracten en om het korten op uitkeringen van jongeren die zich onvoldoende inspannen om aan werk te komen.

Daarnaast vraagt het College aan het Rijk om op een aantal punten wetten te wijzigen. Zo wil het College dat alle jongeren onder de 18 jaar onder de Leerplichtwet vallen (nu zijn deze jongeren vaak gedeeltelijk leerplichtig). Ook wil het College de eisen die worden gesteld aan praktijkplekken veranderen zodat het tekort aan stageplaatsen wordt aangepakt.

Mede onder invloed van het Rotterdamse College, nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan waarin het Kabinet wordt opgeroepen alsnog een leerwerkplicht tot

23 jaar in te voeren. Het College deelt de opvatting van de Tweede Kamer dat zonder de mogelijkheid tot dwang de gemeente met lege handen staat als het erop aankomt.

6. (17-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer F.J. van der Heijden (fractie CDA) over de onveilige verkeerssituatie in Nesselande beantwoord.

7. (17-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, de heer A.R. dos Santos (fractie dos Santos) beantwoord over de een onderzoek naar reïntegratiebedrijven.

8. (17-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadlid, de heer F van der Hilst (fractie Leefbaar Rotterdam) over lijfstraffen bij de Othmaan-moskee beantwoord.

9. Het College heeft besloten de Intentieovereenkomst over het Art House tussen de Gemeente Rotterdam, Vesteda Projects B.V. en de Stichting Lantaren/Venster goed te keuren en deze overeenkomst daarmee in werking te laten treden. De overeenkomst is gesloten op 14 april 2005.

10. (17-05) Het College heeft ingestemd met de contourennota Borging Nationale Belangen Mainport Rotterdam. Deze ministeriele nota is bedoeld om de Tweede Kamer op de hoogte te brengen van de manier waarop de nationale publieke belangen in de Rotterdamse haven zijn geborgd. De algemene conclusie luidt dat de nationale belangen zonder nieuwe wetgeving op lange termijn veilig gesteld kunnen worden. Het College sluit zich bij deze conclusie aan en zal de Raad hierover inlichten