PvdA afdeling Groningen


PvdA Statenfracties Fryslân en Groningen wensen openbaar debat over toekomst Lauwersmeer

De fracties van de PvdA in Provinciale Staten van Fryslân en Groningen vinden dat de toekomst van de waterhuishouding van het Lauwersmeer in het openbaar met alle betrokkenen besproken moet worden. Dat kan het beste door een gezamenlijke hoorzitting van de beide Staten. De PvdA zal dat in Provinciale Staten van Fryslân en Groningen voorstellen. Openbare raadpleging van alle betrokken partijen is gewenst vanwege het grote belang van het onderwerp voor alle inwoners van Fryslân en Groningen en omdat de besluitvorming tot nu toe in een te kleine kring is voorbereid.

Die kleine kring is het Bestuurlijk Overleg Watervisie Lauwersmeer (BOWL). Daarin zitten de provincies Fryslân en Groningen elk met een gedeputeerde en het Wetterskip Fryslân en het Waterschap Noorderzijlvest elk met de bestuursvoorzitter (dijkgraaf). De BOWL heeft op 15 april het rapport 'Onderweg naar een Watervisie Lauwersmeer' gepresenteerd en stelt voor maar enkele van de daarin opgenomen maatregelenvarianten en scenario's nader te onderzoeken. Het heeft veel opzien gebaard dat het door het Overlegorgaan Nationaal Park Lauwersmeer (het bestuur van het Nationaal Park) gewenste scenario van 'gedempt getij' daar niet bij is. De bijzondere natuur van het Nationaal Park is nationaal en internationaal erkend.

Het BOWL had een eenvoudige procedure voorzien: het rapport zou worden vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de beide provincies en de Dagelijkse Besturen van de beide waterschappen en vervolgens door beide Staten van de beide provincies en de Algemene Besturen van de waterschappen. Maar op 15 april kwam er zoveel verzet van andere overheden en maatschappelijke organisaties dat het BOWL een extra overlegronde met de andere betrokken instanties heeft ingelast. Dat is een goed idee, maar de PvdA meent dat deze besloten overlegronde moet worden aangevuld met openbare raadpleging van onder meer het bestuur van het Nationaal Park Lauwersmeer, natuurbeschermingsorganisaties, de boeren, recreatieondernemers, de Waterbond en andere betrokkenen.

De PvdA wil in de tweede fase van de procedure om te komen tot een 'Watervisie'het scenario 'Gedempt Getij' nader laten onderzoeken. De vraag in welke mate verzilting zal optreden is daarbij een belangrijke vraag. We kunnen daarbij van de buren leren. Bij de Breebaartpolder is een gedempt getij van 60 cm gerealiseerd. Wat zijn de effecten op de omliggende landbouwgronden geweest? Verzilting is ook het onderwerp van het Interregproject ComCoast. Kortom, de provincies moeten de kennis die al wel aanwezig is opdiepen.

Daarnaast wil de PvdA laten onderzoeken hoeveel kosten we kunnen besparen met het plaatsen van aanjagers in de spuisluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen en Lauwersoog. Ook daarvoor kunnen we kijken naar de kennis die aanwezig is bij onze buren. Tot voor kort kon het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier via de spuisluizen van het Amstelmeer onvoldoende onder vrij verval spuien. Om het bouwen van een kostbaar gemaal te vermijden, zijn 'aanjagers' in de spuideuren geplaatst. Tot grote tevredenheid. De investering bedroeg 2,5 miljoen euro in plaats van 25 miljoen. En men kan er 15 jaar mee vooruit. De PvdA-fracties in Provinciale Staten van Groningen en Friesland zullen voorstellen dat beide Staten een gezamenlijke hoorzitting organiseren.


----------------------------einde persbericht----------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Willem Haarsma, 06-15426045, PvdA-statenlid provincie Friesland

Marijke Drees, 06-30802951, PvdA-statenlid provincie Groningen