Oordeel over politieoptreden sterk verbeterd

's-Hertogenbosch 20-05-2005 - .

s-Hertogenbosch Het oordeel van de inwoners van Brabant-Noord over het politieoptreden is sterk verbeterd. Dat is de uitkomst van de Politie Monitor Bevolking (PMB) 2005. Op de meeste indicatoren in de monitor scoort Brabant-Noord beter dan 2004 en gelijk of beter dan de landelijke cijfers. De politie boekt deze resultaten ondanks de toegenomen dreiging van terroristische aanslagen in Nederland, wat ook in deze regio een beroep op de capaciteit van de politie doet.

Het algemene oordeel van de inwoners van Brabant-Noord over de beschikbaarheid, zichtbaarheid, optreden en functioneren van de politie Brabant-Noord is wederom verbeterd. De onveiligheidsgevoelens in de regio zijn significant afgenomen en hierdoor scoort de regio beter dan het landelijk percentage. Het aantal mensen dat aangeeft slachtoffer te zijn geworden van bedreiging met geweld, inbraak woning en autocriminaliteit is afgenomen en lager dan landelijk. Het aantal slachtoffers van fietsdiefstal is iets toegenomen maar blijft onder het landelijk niveau.

Korpschef Erik Akerboom is blij met dit resultaat. "Ons korps is gericht op meer boeven vangen en het opsporen en voorkomen van criminaliteit. Uiteraard hebben we daar de hulp van de burger bij nodig. Het moet nog veiliger worden en het korps wil daar aan bijdragen. De resultaten van deze monitor wijzen uit dat we hierin onder regie van de gemeente samen met de inwoners en onze partners steeds beter presteren en op de goede weg zijn."

Politie in woonbuurt

* Het oordeel van de bevolking over de Politie Brabant-Noord met betrekking tot de beschikbaarheid is gestegen van 4,6 naar 4,8 en is ongeveer gelijk aan de landelijke uitkomst van 4,9.


* Het oordeel van de bevolking over de zichtbaarheid (het percentage mensen dat zegt de politie minder dan eenmaal per week te zien) is verbeterd van 67,3% naar 63,0%, terwijl dit landelijk 61,8% is.


* Het oordeel over het functioneren van de politie is verbeterd van 6,1 naar 6,3 en is hoger dan de landelijke uitslag.


* Het oordeel van de bevolking over het optreden van de politie in Brabant-Noord is significant verbeterd van 5,8 naar 6,0 gelijk aan het landelijke oordeel.

Buurtproblemen

* Het aantal mensen dat in de buurt werd geconfronteerd met vermogensdelicten is afgenomen ten opzichte van de Politie Monitor Bevolking en is gelijk aan het landelijk niveau.
* De verkeersoverlast in de buurt is afgenomen en blijft onder het landelijk niveau.

* De verloedering in de buurt neemt af en blijft onder het landelijk niveau.

* De dreiging in de buurt is afgenomen ten opzichte van PMB 2004 en is het laagst van alle voorgaande PMB's, ook ten opzichte van het landelijk beeld scoort Brabant-Noord beter.

Onveiligheidsgevoelens

* Het percentage mensen dat zich vaak onveilig voelt is gedaald van 3,4% naar 2,9% en scoort beter dan het landelijk gemiddelde.
* Het percentage mensen dat zich wel eens onveilig voelt is significant gedaald van 26,2% naar 18,6%. Deze ontwikkeling is beter dan het landelijke beeld waar sprake is van een daling van 26,9% naar 24,0%.

Slachtofferschap

* In Brabant-Noord is in vergelijking met PMB 2004 een daling te constateren van mensen die zeggen het slachtoffer te zijn geworden van geweldsdelicten (bedreiging), autocriminaliteit en (poging) tot inbraak woning. Een uitzondering is fietsdiefstal wat enigszins is toegenomen. Het slachtofferschap voor al deze delictsoorten ligt beneden het landelijk gemiddelde.

Politie en Slachtoffer

* De meldingsbereidheid van alle delicten tezamen is in de regio Brabant-Noord toegenomen ten opzichte van de PMB 2004, en is met 45,8% hoger dan het landelijk gemiddelde.


* De gemiddelde aangiftebereidheid in de regio Brabant-Noord is gelijk gebleven ten opzichte van PMB 2004, en blijft met 36,1% ver boven het landelijk gemiddelde.

Politie en Burgers

* De burger is in vergelijking met vorig jaar wel minder tevreden over het laatste politiecontact. Dit komt overeen met de landelijke trend.

* De inwoners van de regio Brabant-Noord geven aan minder contact met de politie te hebben gehad dan landelijk. Het percentage burgers dat daadwerkelijk contact met de politie heeft gehad is afgenomen van 33,7% in 2004 naar 28,2% in 2005


* De tevredenheid over het laatste politiecontact is afgenomen van 65,8% naar 60,6%, en volgt hiermee de landelijke daling van 64,1% naar 61,8%. Het korps zal deze daling nader analyseren en op basis hiervan actie ondernemen.


* De tevredenheid bij het laatste contact bij aangifte/melding is significant gedaald van 65,0% naar 57,3% en ligt nagenoeg gelijk aan het landelijke gemiddelde van 57,9%.

* De tevredenheid bij het laatste contact bij overige contacten neemt enigszins af van 67% naar 66,3%.

Preventiemaatregelen door burgers

* In Brabant-Noord wordt gemiddeld meer inbraakpreventie toegepast dan landelijk maar ten opzichte van vorig is een lichte daling zichtbaar.

De Politie Monitor Bevolking is woensdag door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken verzonden naar de Tweede Kamer en de politiekorpsen. Deze monitor is het jaarlijks bevolkingsonderzoek naar de objectieve en subjectieve onveiligheid in Nederland. Begin 2005 zijn in de regio Brabant-Noord ongeveer 2.600 respondenten telefonisch benaderd.