Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



PERSBERICHT

Amsterdam, 20 mei 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Kaderbegroting 2006

Het Dagelijks bestuur biedt de stadsdeelraad de kaderbegroting 2006 aan, als één van de bouwstenen voor de discussie over de richting van de begroting 2006. Deze kaderbegroting biedt voor alle elf programma's een beschrijving van het beoogde maatschappelijk doel, de ontwikkelingen trends en de relatie met zowel wettelijke eisen als eerder beleid van het stadsdeel. Belangrijke thema's die het Dagelijks Bestuur de raad meegeeft zijn:het contract met de samenleving, de stedelijke vernieuwing, het handhavingsbeleid, de jongerenproblematiek, parkeren en de rol van de overheid. Het Dagelijks Bestuur stelt de raad ook voor enkele wijzigingen in de begroting 2005 toe te passen i.v.m. gesignaleerde knelpunten. De deelraadscommissies bespreken de kaderbegroting op 25 mei, 31 mei en 2 juni. De deelraad stelt de kaderbegroting vast op 28 en 29 juni.

Informatie: Wim de Graaf 020-5892 512 / 06 -- 123 79 510

Verzelfstandiging openbaar primair onderwijs

Het Dagelijks Bestuur stemt ermee in om op termijn haar taak als schoolbestuur van de vijf openbare basisscholen in De Baarsjes over te dragen aan een nieuw op te richten rechtspersoon. Tegelijk vindt er een bestuurlijke schaalvergroting plaats van het openbaar onderwijs binnen de grenzen van 'West binnen de ring', te weten de stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes, Westerpark en Oud-West. Deze besluiten worden ter advisering voorgelegd aan de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van het openbaar primair onderwijs in De Baarsjes en de Ondernemingsraad van stadsdeel De Baarsjes. Het is de bedoeling dat de deelraad eind 2005 of begin 2006 definitief een besluit neemt over deze verzelfstandiging.

Informatie: Wim de Graaf 020-5892 512 / 06 - 123 779 510

Juni Kunstmaand 2005 start op 3 juni

De hele maand juni zijn er uiteenlopende activiteiten op diverse locaties in De Baarsjes; van een Bollywood evenement op het Mercatorplein tot dansen op het Kortenaerplein met D.J. 100% ISIS, van een onthulling van een kunstwerk op de Willem de Zwijgerlaan tot een hoedenparade in de Witte de Withstraat. Rond het thema water organiseren kunstenaars, galeries en vrijwilligers dit jaar de 4e editie van Juni Kunstmaand. Juni Kunstmaand opent dit jaar met KUNSTroute de Witte Ruijter, een route langs 15 galeries en kunstruimtes in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Op 3, 4, en 5 juni zijn er speciale etalagewandelingen langs de galeries en de kunstramen. Galerie Illuseum heeft de opdracht van stadsdeel De Baarsjes gekregen om enkele grote evenementen te organiseren; dit doen zij onder de noemer 'Festival Nieuw Atlantis'. Het volledige programma van Juni Kunstmaand is vanaf 27 mei te vinden op www.baarsjes.amsterdam.nl, en in het programmaboekje dat op veel plekken in De Baarsjes is te verkrijgen. Een flyer met het programma wordt huis aan huis verspreid. Het programma voor 'Festival Nieuw Atlantis' is te vinden op www.illuseum.com

Informatie: Edwin Raap 020- 5892 783/ 06 - 30719398

oproep

Baarsjes-w.c.'s gezocht

Als onderdeel van het Festival Nieuw Atlantis, een onderdeel van Juni Kunstmaand 2005, organiseert galerie Illuseum het Project Niagara-Tour de la Toilette, een foto-expositie van mooie, bijzondere of exotische toiletten in de buurt. Ook is het de bedoeling een 'geheime tocht' langs de meest bijzondere toiletten in De Baarsjes te houden. Het idee voor de Tour komt voort uit het thema van Juni Kunstmaand 2005: water; het water in alle stortbakken verbindt alle Baarsjesbewoners. Galerie Illuseum is op zoek naar bewoners die hun w.c. eenmalig willen openstellen voor een tour langs diverse toiletten, of een foto willen (laten) maken voor een expositie. Baarsjesbewoners die hun w.c. beschikbaar stellen maken kans op leuke prijzen, met als hoofdprijs een Koan-floating sessie (russtgevende drijfsessie in zoutwatertank). U kunt zich ook bij Illuseum opgeven om deel te nemen aan de Tour als W.C - toerist. Contact: p; Illuseum@zonnet.nl , tel. 7705581.

Agenda:


* 28 mei 15-17 uur in Expo C40, Cabralstraat 40 hs, opening foto-expositie 'Kanalen in Amsterdam' van Kees Stoffels.


* 2 juni 18 uur in Art'Centre, Witte de Withstraat 128 boekpresentatie 'Kleur in de Witte de Withstraat', over de geschiedenis en toekomst van de straat, en ondernemers en kunstenaars die tezamen kleur in de straat brengen.


* 2 juni 20 uur, Portugese vereniging, Willem Schoutenstraat 1, 'The Waterfront': dichters lezen voor uit eigen werk, expositie van schilderijen, foto's, driedimensionale beelden en muziek. Toegang ¤2,-


* 3 juni openen verschillende exposities voor Juni Kunstmaand (zie uitgebreide programma, 27 mei beschikbaar)


* 3,4 en 5 juni Waterloop de Witte Ruijter, speciale etalagewandeling langs galeries en kunstramen. Wandeling duurt ruim een uur, eindigt met tentoonstelling 'Irrigatie Groeneveld', Baarsjesweg 201. (Kijk voor aanvangstijd en startpunt in het uitgebreide programma)


* 4 juni 16-20 uur officiële opening galerie Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9. Expositie 'Art & Nature te water' met werk van Gerard de Bruin, Daniela Berghof, Wink Einthoven, Hans Willemse en Gabriela Zwueste


* 18 juni Opening informatiepunt Stedelijke vernieuwing Chassébuurt/Buurtservicepunt, Kortenaerplein

dd76cc.jpg

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 mei 2005

KINDEREN LEREN OUDEREN SPELLETJES OP DE PLAYSTATION

Vijf leerlingen van basisschool St. Augustinus in stadsdeel De Baarsjes laten hun speelgoed zien aan vijf ouderen uit verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh. De kinderen en ouderen komen a.s. dinsdag 24 mei van 09.00 tot 11.30 uur voor de derde keer bij elkaar in Buurtmuseum Ortelius aan de Willem Schoutenstraat 48. Zo nemen de kinderen hun Playstation, radiografische bestuurbare auto, Firby en ander populair speelgoed van nu mee. Ook leren de meisjes aan de oudere dames de kneepjes van het spel elastieken.

Buurt vol verhalen

Het samenbrengen van ouderen en jongeren is een initiatief uit het project 'Buurt vol verhalen' waarin verschillende groepen bewoners uit de Orteliusbuurt in De Baarsjes elkaar verhalen vertellen. In totaal komen de kinderen en ouderen zes keer bij elkaar. De ouderen vertelden in eerdere bijeenkomsten verhalen over de tweede wereldoorlog. Na volgende week vertellen ze met welk speelgoed zij vroeger speelden. De kinderen en ouderen sluiten de bijeenkomsten af door gezamenlijk een tentoonstelling voor de buurt te maken. De tentoonstelling wordt op 1 juli a.s. geopend in het buurtmuseum.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam