Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
20 mei 2005

KABINET VEREENVOUDIGT REGELS VOOR BEREKENING UITKERINGSHOOGTE

De regels die gelden voor de berekening van de hoogte van werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- en ziektewetuitkeringen worden eenvoudiger en uniformer. Op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ministerraad ingestemd met een nieuwe berekeningswijze van het zogeheten dagloon. Het dagloon, een afgeleide van het door de werknemer verdiende loon, bepaalt de hoogte van de uitkering op grond van de WW, de Ziektewet, de WAO en de nieuwe Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, die het kabinet per 1 januari 2006 wil invoeren. Het Besluit dagloonregels is een uitwerking van de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging socialeverzekeringswetten (Walvis). De nieuwe regels treden op 1 januari 2006 in werking.

Kern van de nieuwe regels is dat het dagloon, anders dan nu, zal worden gebaseerd op het loon dat iemand tijdens het jaar voorafgaand aan de werkloosheid of arbeidsongeschiktheid gemiddeld heeft verdiend (het historische dagloon).Voor de berekening van het dagloon wordt uitgegaan van het loon waarover de Belastingdienst premies heft. Voor een dagloonberekening is daarom geen extra uitvraag van loongegevens bij voormalige werkgever(s) nodig. Hierdoor zullen de administratieve lasten voor werkgevers afnemen.

Verder gaan voor de verschillende sociale verzekeringswetten zoveel mogelijk gelijke regels gelden. Het besluit vervangt alle op dit moment bestaande bijzondere regelingen voor sectoren, beroepsgroepen of bijzondere loonbestanddelen, zoals het Bijzonder dagloonbesluit havenarbeiders en binnenscheepvaart voor de WAO. De nieuwe regels vereenvoudigen de dagloonberekening door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

Voor uitkeringsgerechtigden verandert er per saldo weinig. In bijzondere gevallen kan het dagloon en daarmee de uitkering wel hoger of lager uitvallen dan onder de oude regels.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 20.05.2005