Stichting Anne Vondelingprijs

Den Haag, 17 augustus 2005

ANNE VONDELINGPRIJS 2004 VOOR MARC CHAVANNES

De jury van de stichting Anne Vondelingprijs heeft besloten de prijs voor politieke journalistiek dit jaar toe te kennen aan de correspondent van NRC Handelsblad in Washington Marc Chavannes. De prijsuitreiking vindt woensdag 31 augustus aanstaande plaats in de Noenzaal van de Eerste Kamer om 17.00 uur. De Anne Vondelingprijs wordt dit jaar uitgereikt door prof. Abram de Swaan.

De jury roemt Chavannes om zijn gedegen stukken en de relevantie van de invalshoeken die hij koos bij het verslaan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De jury is van oordeel dat Chavannes uitblinkt doordat hij deze verkiezingen zowel versloeg vanuit een institutioneel perspectief als vanuit het perspectief van de kiezer. Door dit brede gezichtspunt kreeg de lezer van Chavannes' stukken een zeer goed inzicht in de politieke processen en de Amerikaanse maatschappij tijdens de presidentsverkiezingen.

De Anne Vondelingprijs wordt dit jaar voor de vierentwintigste maal toegekend. De prijs bestaat uit een beeld van Anne Vondeling gemaakt door Aat Veldhoen en een geldbedrag van ^2500. De keuze voor Marc Chavannes wordt door de jury nader toegelicht tijdens de prijsuitreiking. De jury bestaat dit jaar uit Harry van Wijnen (voorzitter), Hans Dijkstal, Geert Jan Laan, Tineke Lodders en Greetje Lubbi.

In 1980 werd de Anne Vondelingprijs ingesteld door Joop den Uyl. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur(s) van een artikel of een reeks van artikelen die blijk geven van een kritische visie op de politiek en waarin op heldere wijze politieke problemen toegankelijk worden gemaakt. Bij haar oordeel besteedt de jury bovendien aandacht aan goed taalgebruik.