Waterschap Noorderzijlvest


Planning en control binnen het waterschap
20-5-2005

Het Algemeen Bestuur hebben de meerjarenplanning en de jaarrapportage besproken. De meerjarenplanning heet de Perspectiefnota. Hierin staan voor de komende vijf jaar beleidslijnen en de bestuurlijke uitgangspunten voor het opstellen van het jaarplan 2006. In de jaarrapportage verantwoordt het bestuur zich over de financiën van het afgelopen jaar. Over het jaar 2004 is de onderliggende financiële administratie gecontroleerd door de accountant.

Perspectiefnota 2006-2010
Het meerjarig financieel beleid van het waterschap is onlangs besproken in het Algemeen Bestuur. Dit beleid is in de zogenoemde Perspectiefnota opgenomen, hierin staan per beleidsveld de belangrijkste ontwikkelingen. Het bestuur heeft over het beleid voor de periode 2006 tot en met 2010 op 11 mei 2005 gesproken.

Waarover gaat de Perspectiefnota?
De Perspectiefnota is een vervolg op het Beleidsjaarplan 2005. De beleidsuitgangspunten zijn doorgetrokken naar de komende jaren. Dit beleid is getoetst aan de wet- en regelgeving. Onderwerpen in de nota zijn ondermeer:

* de realisering van de doelen uit de Waterbeheerplannen 2003-2007
* de uitvoering van baggerwerkzaamheden

* de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden en
* de organisatieontwikkeling

In de nota komen de ontwikkeling van de exploitatiekosten en de toekomstige investeringen aan bod. Het gaat om investeringen die noodzakelijk of wenselijk zijn om het voorzieningenniveau binnen het waterschap te handhaven of te verbeteren.
Het Beleidsjaarplan 2006 is de concrete uitwerking van de Perspectiefnota.

Ruim 100 miljoen aan investeringen
Aan voorgenomen investeringen is een bedrag opgenomen van ruim 100 miljoen:

* ruim 40 miljoen is voor de zuiveringstechnische werken (optimalisering van de installaties).

* ongeveer 50 miljoen is voor inrichting en onderhoud van het watersysteem (waterlopen, gemalen etc). De maatregelen voor de inrichting van bergingsgebieden vragen bijvoorbeeld al een investering van 14 miljoen in de komende vier jaar.

Stijging van de tarieven
In de komende vijf jaren verwacht het waterschap een gemiddelde toename van de tarieven van ongeveer 3%. De totale omvang van de omslagen en heffingen, voor alle drie taken van het waterschap, gaan van ongeveer 47 miljoen in 2005 naar ongeveer 55 miljoen in 2010. De tarieven zijn nog niet vastgesteld. Bij de behandeling van het Beleidsjaarplan 2006 (in november van het jaar) stelt het Algemeen Bestuur de tarieven definitief vast.

Beleidsjaarrapportage 2004
Het Algemeen Bestuur heeft de financiële verantwoording over het jaar 2004 besproken. Begin juni is het jaarverslag 2004 van het waterschap klaar, hierin is naast financiën ook uitgebreid aandacht voor de uitvoering van werkzaamheden.

Financieel gezien sluit het jaar 2004 met een voordelig resultaat van ongeveer 2,6 miljoen. Dit is voor een zeer groot gedeelte veroorzaakt door meevallende kapitaallasten. Aan de ene kant zijn projecten goedkoper uitgevoerd, maar aan de andere kant zijn geplande projecten niet uitgevoerd of niet volgens eerdere planning uitgevoerd. Het voordelig saldo over 2004 wordt toegevoegd aan de algemene reserve.