Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 20 MEI 2005 IN

KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 20 mei 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Na advies van de SERV, de VlOR en de Raad van State, en na onderhandelingen met alle betrokken vakorganisaties keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed met diverse bepalingen over onderwijs. Het gaat in hoofdzaak om aanpassingen van de regelgeving aan de feitelijke situatie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen en de specificiteits- certificering voor landbouwproducten en levensmiddelen. Het gaat om de omzetting van twee EG-verordeningen die lidstaten verplichten om op nationaal niveau een procedure uit te werken om specifieke en traditionele producten te laten registreren als een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), als een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). De registratie heeft zowel de bescherming van namen als van traditionele recepten tot doel.


* * *

De gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen in verband met rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijke landbouwbeleid worden via een Europese Verordening vastgelegd. Een aantal keuze-opties wordt overgelaten aan de lidstaten en regio's. Vlaanderen heeft geopteerd om deze hervorming door te voeren vanaf 2005 met in hoofdzaak een in belangrijke mate ontkoppeld systeem met slechts een beperkt aantal uitzonderingen waarbij de steun nog verbonden wordt aan een welbepaalde productie. In dit kader beslist de Vlaamse Regering principieel tot de instelling van een bedrijfstoelage- regeling en bepaalde gebonden steunregelingen voor landbouwers. Na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en de Permanente Werkgroep van de Interministeriële Conferentie voor Landbouw wordt dit besluit opnieuw principieel goedgekeurd. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de vzw Incubatiepunt Geoinformatie.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de organisatorische aanpak van de implementatie van de geïntegreerde loketfunctie en het accountmanagement van het Vlaams Agentschap Ondernemen.


* * *

In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten kent de Vlaamse Regering 4,3 miljoen euro investeringssteun toe aan nv FPNI Belgium in Maasmechelen. Het bedrijf legt zich toe op de aanmaak van natuurlijk vleesnat voor soepen.


* * *

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2- programma Gent voor de periode 2000-2006 beslist de Vlaamse Regering tot cofinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling-project 'Jongeren- ontmoetingscentrum Rabot'. De subsidie bedraagt 985.000 euro. Het project omvat de bouw van een centrum waar vaste lokalen worden voorzien voor drie bestaande jeugdverenigingen uit de buurt alsook een polyvalente zaal met een capaciteit van 400 personen.


* * *

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2- programma Antwerpen voor de periode 2000-2006 beslist de Vlaamse Regering tot cofinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling-project 'Stoombaden- complex Veldstraat fase 2'. De subsidie bedraagt 626.000 euro. Het project beoogt het versterken van de stedelijke vrijetijdseconomie. Het stoombadencomplex moet zorgen voor een clustering van economische activiteiten in het verlengde van de bestaande functies van het zwembad én voor de economische heropleving van de buurt.


* * *

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2- programma Limburg voor de periode 2000-2006 beslist de Vlaamse Regering tot cofinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling-project 'Strategisch Ondernemen - Verlenging'. De subsidie bedraagt 713.000 euro. Het project wil KMO's de mogelijkheid bieden om externe adviesbureau's of experts in te schakelen ofwel zelf een verantwoordelijke aan te werven.


* * *

Einde 1994 werd het Biotech Fonds Vlaanderen (BFV) opgericht ter ondersteuning van de biotech-sector in Vlaanderen. Het BFV richt zich tot bestaande Vlaamse biotech-bedrijven voor de ontwikkeling van biotechnologische producten en trekt nieuwe biotech- bedrijven aan om activiteiten in Vlaanderen te starten of te ontplooien. Bij de oprichting van het BFV liep de investeringsfase van het maatschappelijk kapitaal tot het einde van 1999, en de realisatietermijn van de investeringen tot het einde van 2004. Op 30 juni 2000 keurde de Vlaamse Regering een verlenging van deze termijnen goed tot respectievelijk het einde van 2004 en het einde van 2009. Om de inspanningen te kunnen voortzetten en in het licht van het gunstige investeringsklimaat in de biotech-industrie, beslist de Vlaamse Regering nu om zowel de investeringsfase als de realisatietermijn van het BFV opnieuw met vijf jaar te verlengen tot respectievelijk het einde van 2009 en het einde van 2014.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de overgangsaccreditatie van sommige hogeschool- opleidingen vaststelt. De Vlaamse Hogescholenraad heeft aan de hand van het Hoger Onderwijsregister een vernieuwd tijdspad opgesteld. De timing van de visitaties van de hogescholen wordt aangepast in functie van de timing van de accreditatie en de inplanning van de bachelor- opleidingen die volgen op een bacheloropleiding en de masteropleidingen die volgen op een masteropleiding. Bij de opmaak van het vernieuwde tijdspad van de visitaties is rekening gehouden met een maximale clustering. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed over de organisatie van tijdelijke projecten in het onderwijs. Dit decreet geeft scholen de kans om op experimentele basis tijdelijk af te wijken van de regelgeving ter voorbereiding van onderwijsvernieuwing. Over het besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Het wordt ook voor advies voorgelegd aan de SERV en de VLOR.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot reorganisatie van de deeltijdse leersystemen. Deze beslissing heeft tot doel alle geactualiseerde bepalingen die nodig zijn om programma's voor deeltijds leerplichtigen, ingericht door verenigingen zonder winstoogmerk uit de sector van het vormings- of jeugdwerk, te laten erkennen en financieren door de Vlaamse overheid. Enerzijds wordt het beheer en de financiering van de deeltijdse vormingen overgeheveld van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur naar het departement Onderwijs. Anderzijds wordt de regelgeving deeltijdse vormingen afgestemd op de regelgeving deeltijds beroepsonderwijs met het oog op het herwaarderen en het beter stroomlijnen van de verschillende deeltijdse leersystemen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle actoren hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie. Aanleiding voor dit nieuwe besluit zijn het enerzijds in onbruik geraken en anderzijds het invoeren van een aantal opleidingsbenamingen in het volwassenenonderwijs. In plaats van de talrijke wijzigingen aan te brengen in het oude besluit van 2000, wordt een volledig nieuw besluit uitgewerkt. Het nieuwe besluit geeft een duidelijk overzicht van de structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie en voorziet dat toekomstige aanpassingen op een eenvoudige manier kunnen gebeuren. Over het besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering keurt een afwijking en een wijziging goed bij het besluit over de erkennings- en subsidievoorwaarden van kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen. Gezien de schorsings- en herleidingsregels in het besluit, na een tijdelijke niet- toepassing, terug van toepassing zijn sinds 1 januari biedt de wijzigingsmaatregel aan elke dienst, die minder onthaalouders heeft aangesloten dan het voor de erkenning vereiste minimum, een bijkomend pro rata bedrag. Dit pro rata bedrag wordt toegekend per onthaalouder die effectief is aangesloten in de laatste onvolledige (niet gesubsidieerde) schijf, en op basis van een subsidiecomponent op basis van de gemiddelde leeftijd van het personeel. De afwijkingsmaatregel biedt de mogelijkheid voor minimumdiensten om zich te reorganiseren met het oog op een structurele oplossing. Gedurende de eerste zes maanden van 2005 wordt het te behalen minimum aantal onthaalouders verlaagd van 14 naar 10.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat het decreet van de Zorgverzekering wijzigt. De goedgekeurde wijziging beoogt afstemming op de Europese regelgeving. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering keurt het samenwerkingsakkoord goed tussen de federale staat, de Gemeenschappen, de Gemeenschappelijke en de Franse Gemeenschapscommissie en het Waalse Gewest over de tenuitvoerlegging van de wet van 24 april 2003 tot hervorming van de adoptie. Het samenwerkingsakkoord bepaalt onder meer dat de Gemeenschappen een attest afleveren waaruit blijkt dat kandidaat-adoptanten een passende voorbereiding hebben gevolgd en dat informatie wordt verstrekt aan de oorspronkelijke ouders van het kind. De Vlaamse Regering hecht tevens haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Hierover wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en daarna bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een nieuw voorontwerp van decreet goed dat de interlandelijke adoptie van kinderen regelt. Het nieuwe decreet bouwt voort op het vorige maar bevat tevens een aantal aanpassingen. Zo wordt op vraag van de jeugdrechter een maatschappelijk onderzoek mogelijk voor de evaluatie van de geschiktheid van de adoptant. Daarnaast zal de forfaitaire bijdrage die de adoptant moet betalen niet enkel rekening houden met het belastbaar inkomen maar ook met de gezinssamenstelling. Ten slotte wordt de inkomensgerelateerde toelage van de Vlaamse Centrale Autoriteit afgeschaft en wordt de erkenning en subsidiëring van trefgroepen voor nazorg geschrapt. Het Steunpunt Nazorg Adoptie kan wel de trefgroepen ondersteunen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering kent, in het kader van de bijzondere jeugdbijstand, twee subsidies toe aan de vzw De Grote Robijn in Antwerpen voor volgende projecten: 'crisis- ontheming als time-out - La Strada' (265.886 euro) en 'kortdurende crisisopvang - De Matant' (170.715 euro).

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake de bestrijding van tabaksgebruik. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningslijn aftakking Lokeren - 150kV' op het grondgebied van de gemeenten Lochristi, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster. Door de groei van het elektriciteitsverbruik doet zich een capaciteits- probleem voor bij de voeding van de omgeving van Lokeren en Zele. Hiertoe wordt een aftakking voorzien van de 150kV-lijn Mercator-Rodenhuize.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Kinrooi-Maaseik "Van Eyck"' van de gemeenten Kinrooi en Maaseik. Op de grens tussen beide gemeenten ligt het knooppunt van de bestaande 380kV hoogspanningslijnen Gramme-Maasbracht en Maasbracht-Meerhout. Op dit knooppunt voorziet Elia nv een nieuw hoogspanningsstation. De bouw van dit station maakt het mogelijk de transportcapaciteit van elektriciteit op de bestaande lijnen te verhogen zonder dat er nieuwe 380kV lijnen moeten worden aangelegd.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Meerhout' in de gemeente Meerhout. Op het grondgebied van de gemeente is langs de bestaande hoogspanningslijn Massenhoven-Kinrooi en langs het Albertkanaal een hoogspanningsstation gesitueerd. Elia nv voorziet de uitbreiding van dit station met het oog op de geplande capaciteitsverhoging op deze lijn.


* * *

Gezien het benoemingsbesluit van 25 maart van de leden van de Hoge Raad voor het Herstelbeleid een aantal materiële onvolkomenheden bevat, beslist de Vlaamse Regering tot de intrekking van dit benoemingsbesluit. De bevoegde minister wordt gemachtigd een (nieuwe) oproep tot kandidaatstelling in het Belgisch Staatsblad bekend te maken.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VlOR en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2005 definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van gebieden voor de winning van oppervlaktedelfstoffen 'berggrindontginning Kempens Plateau'. Nu wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. De bevoegde minister krijgt de opdracht een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te laten opmaken voor de realisatie van een bovengrondse leiding doorheen het natuurgebied 'Mechelse Heide' tussen de ontginnings- locatie 'groeve Berg' en een nieuw te bouwen verwerkingsinstallatie ten noorden van de 'LBU-groeve', dit met het oog op het verwijderen van de verwerkings- installaties aan de 'groeve Berg'.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering beslist de opdracht die zij op 10 oktober 2003 aan de Limburgse Strategische Ontwikkelings- maatschappij (LISOM) had gegeven, in te trekken. Zij draagt LISOM nu op om, binnen de gewijzigde beleids- context en uitgangspunten, in samenwerking met het Limburgs intergemeentelijk samenwerkingsverband voor afval, een structuur te organiseren waarbinnen de toekomstige verwerking voor het Limburgs afval wordt gerealiseerd volgens de best beschikbare techniek en in functie hiervan de inplantingsplaats voor de installatie(s) te bepalen. De voorkeur gaat hierbij uit naar een structuur die uiteindelijk instaat voor de gezamenlijke verwerking van het huishoudelijk afval en het categorie 2-bedrijfsafval via een publiek private samenwerking. Hiervoor zal een nieuwe marktbevraging gebeuren.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering bekrachtigt de aanstelling van de door de Participatiemaatschappij Vlaanderen aangeduide bestuursleden bij de cvba Trividend.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit voor Topsport. De maximale subsidiebedragen worden verhoogd: voor categorie I van maximaal 175.000 euro naar 225.000 euro, voor categorie II van maximaal 100.000 euro naar 150.000 euro, voor categorie III van maximaal 37.500 euro naar 75.000 euro, voor categorie IV van maximaal 18.600 euro naar 37.500 euro en voor de aparte categorie (topsport voor gehandicapten) van maximaal 62.500 euro naar 125.000 euro. De wijziging is het gevolg van het Topsport Actieplan Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse Regering kent 225.000 euro investerings- subsidie toe aan Aksent vzw voor de uitbouw van een lokaal dienstencentrum en een zorgkruispunt voor de Brabantwijk in Schaarbeek.


* * *

De Vlaamse Regering kent impulssubsidies toe aan duurzame culturele initiatieven in de perifere regio Limburg om de noodzakelijke inhaalbeweging op cultureel vlak op gang te brengen en te stimuleren. Zij beslist volgende 21 initiatieven en organisaties een subsidie te verlenen: Buitenbeenpop 2005, Zomeropera Alden Biezen, Flanders Art Centre-Casino vzw, Motives Festival van de vzw Personal Mountains, het Kolenspoorfestival van de vzw Het Vervolg, Circo Paradiso van het Cultuurcentrum Muze, Triënnale Hasselt - 'Super!', Uitgave van CIAP-cahiers 'Context K deel 3', Open Circuit van het Kultuur- en Dienstencentrum België vzw, Huis voor kunsten op straat in Limburg, Locatietheaterfestival 'Mijn dromen', vzw Tor, Zomersessies van de vzw Rockschool, Productiecentrum voor actuele, beeldende kunst van het Centrum Bruno Renson, Klankinstallaties van de vzw Musica, Villa Basta projecten, Free Space 2005 en communicatie Platform van het Platform Beeldende Kunst, Villarte, projecten de Queeste, Artuatuca van het Kunsterfgoedfestival en Rimpelrock Hasselt.


* * *

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan drie organisaties voor de realisatie van een sociaal-artistiek project: De Vieze Gasten vzw (200.000 euro), Rataplan vzw (225.000 euro) en Sering vzw (150.000 euro).

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse Regering na advies van de Raad van State het besluit definitief goed over de toewijzing van de personeelsleden van de diensten, instellingen en rechtspersonen die afhangen van de Vlaamse Gemeenschap en/of van het Vlaamse Gewest, aan de departementen en de verzelfstandigde agentschappen. Het besluit stelt vast op welke wijze het personeel wordt verdeeld over de verschillende departementen en agentschappen. Het bepalende criterium voor de verdeling van de personeelsleden binnen de nieuwe structuur is de taakinhoud.


* * *

Het protocol tussen de Vlaamse Regering en de geschrevenperssector van 27 juli 1998 liep eind december 2002 af. Op 12 december 2003 hechtte de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een nieuw ontwerpprotocol met de geschrevenperssector. Na aanmelding bij de Europese Commissie keurt de Vlaamse Regering het protocol nu defintief goed. Het protocol beoogt een ondersteuning die moet bijdragen tot het behoud van een diverse en pluriforme geschrevenperssector, waarbij de vrijwaring van culturele diversiteit een belangrijke doelstelling is.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Op 8 mei 2002 besliste de Vlaamse Regering dat milieuzorg vanaf 2003 moest worden ingevoerd in alle entiteiten van de Vlaamse overheid. Daarnaast werd in het uitvoeringsbesluit ook een centrale milieubeleids- verklaring goedgekeurd waarin de Vlaamse overheid zich engageert om haar voorbeeldfunctie ook op het vlak van milieuzorg op te nemen. In 2004 werd er gewerkt rond het thema 'afval'. Voor 2005 worden de jaarthema's 'energie' en 'mobiliteit' gekozen. Deze kaderen in de actieplannen 'energie' en 'mobiliteit' (luik dienstvervoer) die lopen van 2005 tot 2010. Alle entiteiten van de Vlaamse overheid zullen specifiek aandacht besteden aan deze thema's bij de uitvoering van hun activiteiten en rekening houden met energie- en emissiecriteria bij de aankoop van goederen en diensten.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat de toegang en het gebruik regelt voor de deelnemers aan het Geografisch Informatiesysteem GIS-Vlaanderen (het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse openbare instellingen, de provincies en de gemeenten) en de netbeheerders van fysieke leidingnetten. Deze groep krijgt kosteloze toegang tot het Grootschalig Referentie Bestand.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot aanpassingen in titel I van het Vlarem om volledig conform te zijn met het Verdrag van Aarhus en met een Europese inspraakrichtlijn. Het Verdrag van Aarhus over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden is bindend voor België. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het Verdrag van Aarhus over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden is bindend voor België. Het is ook een gemengd Verdrag, wat betekent 'vallend onder de bevoegdheid van de federale overheid en de Gewesten'. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de achterstallige vrijwillige financiële bijdrage van 2004 en aan de bijdragen voor de daarop volgende jaren.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de bijzondere regeling vaststelt inzake de erkenning en de subsidiëring van kringloopcentra. Het besluit beschrijft onder meer de erkenningsprocedure door OVAM, waarbij de erkenning in een ruimer kader wordt opgevat dan de uitvoering van de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, zoals in het verleden het geval was.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt de regelgeving over de wildbeheereenheden (WBE) en de vogelbescherming. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op het opheffen van de verplichting dat jachtterreinen van de deelnemende jachtrechthouders aangrenzend moeten zijn, het optrekken van het totaalbedrag voorzien voor de betaling van basis- en oppervlaktesubsidies, de inhoud van het opgelegde wildbeheerplan en de gelijkschakeling van het WBE-situatieplan met het jachtplan. De aanpassing beoogt enerzijds de werking van de WBE efficiënter te maken en hun administratieve lasten te verminderen en te vereenvoudigen, en anderzijds de bevoegdheidsoverdracht inzake het vogelbeschermingsbeleid van de afdeling Bos & Groen naar de afdeling Natuur volledig door te voeren. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

Na advies van Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat het Grinddecreet van 14 juli 1993 wijzigt. De planmatige en geleidelijke afbouw van de grindwinning, zoals voorzien in het Grinddecreet, werd doorkruist door vertragingen bij het operationeel maken van de ontginningsgebieden en het afleveren van de nodige vergunningen. De goedgekeurde wijziging moet ervoor zorgen dat de oorspronkelijk toegezegde ontginningsquota toch gehaald kunnen worden. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering benoemt een aantal leden van de raad van bestuur van de Vlaamse Landmaatschappij. Hun mandaat geldt voor een periode van zes jaar.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit van 14 februari 2001 dat de vergoedingen vaststelt waaraan het gebruik van openbare diensten betreffende de luchtvaart is onderworpen. De wijziging van het besluit komt er door de invoering van een nieuw luchthavencertificaat dat wordt afgeleverd aan de exploitanten van luchthavens. De Vlaamse overheid zal deze certificaten afleveren voor de luchthavens van Antwerpen en Oostende.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit over de veiligheid van luchtvaartuigen uit derde landen die gebruik maken van Belgische luchthavens. Het KB omvat de uitvoering van een Europese richtlijn ter zake met als doel een geharmoniseerde aanpak te voeren inzake de handhaving van internationale veiligheidsnormen voor platforminspecties.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van de trekkingsrechten uit het Stedenfonds voor het jaar 2005.


* * *

De Vlaamse Regering legt principieel de criteria vast voor de erkenning van de plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten. Het besluit heeft betrekking op aanvragen tot erkenning vanaf
1 maart 2005 en voorziet een procedure voor de indiening en behandeling van de aanvragen tot erkenning. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap betreffende de meerwaardeneconomie. Dit samenwerkingsakkoord is een verlenging van een gelijkaardig akkoord betreffende de sociale economie. Dat omvatte de ontwikkeling van drie pijlers: sociale economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en diensteneconomie. Het nieuwe akkoord creëert een inhoudelijk kader gekoppeld aan wederzijdse engagementen. Het voorontwerp van decreet gaat nog voor advies naar de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----