Gemeente Oss


20/5/2005 - Verslag raadsvergadering 19 mei

Nota Toerisme en recreatie positief ontvangen

De raadsvergadering van afgelopen donderdag was een korte. Het vragenhalfuurtje leverde antwoorden op over wegafsluitingen, de afsluiting van de de veerstoep in Demen en over de opening van de Rusheuvel. Verder sprak de raad over het slopen van een caravanstalling in Berghem, het Burgemeester Delenkanaal en de nota Toerisme en Recreatie.

Vragenhalfuurtje

Door de afsluiting van de Graafseweg naar Schaijk is de kruising Osseweg-N329 veel drukker geworden. Dat heeft filevorming en opstoppingen tot gevolg. Wethouder Iding meldt dat het probleem bekend is en dat er aandacht voor de kruising moet blijven in de toekomst. Ook legt hij uit waarom de Nieuwe Heistraat in Berghem is afgesloten. Dit is gebeurd op verzoek van inwoners van Berghem. Tijdens de bouw van Piekenhoef wordt bouw- en sluipverkeer via die route voorkomen.

Iding beantwoordde ook de vragen over de afsluiting van de veerstoep in Demen. Het college heeft ervoor gekozen om alleen zwemmers toe te staan op deze plek, en geen motorboten meer. Het is onverantwoord om deze twee watersporten naast elkaar te beoefenen. Wethouder Boerboom meldde over de opening van de Rusheuvel dat het geld uit drie budgetten komt. Na drie jaar passen en meten en overlast voor de verenigingen vindt het college het logisch dat er EUR 25.000 besteed wordt aan de opening.

Burgemeester Delenkanaal

Het raadsvoorstel hield in dat de planstudie naar het kanaal uitgevoerd gaat worden. Een nieuwe brug bij Megen, een baggerplan om meer diepgang voor de schepen te creëren en op termijn bochtverruimingen. Bijna alle fracties hadden nog vragen over het voorstel, maar stonden er wel positief tegenover. De Osse haven heeft toekomst, zeker als het gaat om containervervoer. Het is de investering waard. De enige vraag die open blijft staan, is hoeveel het Rijk bij gaat dragen. De verwachting is dat dit maximaal 50% is, maar de definitieve afspraken moeten nog gemaakt worden. Wethouder Van Loon zegde toe hier op terug te komen.

Toerisme en recreatie

De hele raad was zeer te spreken over de nota Toerisme en Recreatie. De gemeente Oss krijgt veel nieuws te bieden, zowel voor bezoekers als voor inwoners. Wandelpaden, een fietsknoop-puntensysteem en een stadsrecreatiekaart. In de raad is nog wel gesproken over het creëren van camperovernachtingsplaatsen Hierover diende de VVD zelfs een motie in, die door een ruime meerderheid van de raad werd verworpen. De nota Toerisme en recreatie kunt u hier vinden.