GGD Rotterdam e.o.


Liever binnen blijven met die luchtvervuiling?

De krantenkoppen liegen er niet om: Bewoners eisen recht op schone lucht, Niks aan de hand, gewoon deuren en ramen dicht, Zo vuil als 17 meegerookte sigaretten per dag, 18.000 levens tien jaar verkort door roetdeeltjes. Dergelijke berichten lezen we al maar meer in de krant. Is wandelen in de stadse buitenlucht nog wel zo gezond? Het is een vraag die steeds meer burgers stellen. De GGD Rotterdam en omstreken en de DCMR milieudienst Rijnmond gaan in dit artikel op deze en andere vragen in: wat is er nu eigenlijk met onze lucht aan de hand, en wat betekent de term gezondheidsrisicos nu eigenlijk? We besluiten met praktische opmerkingen, die vooral neerkomen op: blijf wandelen, fietsen en sporten, rook niet en let op wat je eet. Achter de geraniums blijven zitten is geen optie!

Is het inderdaad zo slecht gesteld met de kwaliteit van de lucht die we inademen? Wat zeggen de verontrustend donkere kleuren op dat eveneens uit de krant bekende kaartje van Europa, waarop de concentraties van luchtverontreiniging zijn te zien?

Laten we eerst even een stapje terug in de tijd maken: sinds de jaren zestig zijn drastische maatregelen genomen om de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. Er is veel bereikt. De luchtkwaliteit in Rijnmond is tegenwoordig een stuk beter dan twintig of dertig jaar geleden. Maar nog steeds zijn er van sommige stoffen te hoge concentraties in de lucht.

Van deze stoffen staat met name fijn stof momenteel erg in de belangstelling. Dat komt doordat sinds 1 januari 2005 in heel Europa eisen gelden voor de concentratie van fijn stof in de buitenlucht. Op een aantal plaatsen in Nederland ligt deze concentratie hoger dan deze grenswaarden. Dat is vooral het geval langs snelwegen en drukke stadswegen. Ook de Europese grenswaarde voor stikstofdioxide (die geldt vanaf 2010) zal op veel van deze locaties niet gehaald worden. De luchtkwaliteit moet dus verder worden verbeterd en overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties werken daar hard aan.

Wat betekent dit nu voor de Rotterdamse burger? Duidelijk is dat de hele Randstad en alle zuidelijke provincies kampen met te hoge fijn stof concentraties. In dit hele gebied zijn de concentraties ongeveer even hoog. Een plek met schone lucht is in Nederland niet zo makkelijk te vinden, eigenlijk alleen in de noordelijke provincies en vooral op de Waddeneilanden.

Kunnen we dus eigenlijk geen kant op en is het overal in het westen en zuiden van Nederland even ongezond? Nee, dat is niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat er een hogere kans op sterven aan een long- of hartziekte bestaat bij mensen die vlakbij een snelweg of een drukke stadsweg wonen. Ook luchtwegklachten komen vaker voor bij die groep mensen. Het valt echter niet te zeggen bij wie precies gezondheidseffecten zullen optreden. Onderzoeksuitkomsten worden gepresenteerd in algemene kansen, en die zijn niet zomaar van toepassing op ieder individu. Zelfs bij mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging - long- of hartpatiënten, mensen onder de 18 jaar of boven de 65 jaar - is het niet zeker dat zich klachten zullen ontwikkelen, wel is de kans op klachten groter.

Verhuizen naar een gebied met schone lucht is dus nog niet zo eenvoudig en bovendien voor een heleboel mensen geen reële optie. En bij een eventuele verhuizing vanwege de luchtkwaliteit is het verstandig om informatie in te winnen over de luchtkwaliteit van de toekomstige woonplek.

Is het dan maar verstandig om voor de zekerheid zoveel mogelijk binnen te blijven? Binnen blijven om niet aan de buitenlucht te worden blootgesteld, is geen goed idee. De kwaliteit van de binnenlucht van woningen is in de meeste gevallen slechter dan die van de buitenlucht. Daarom is het belangrijk om ook in een omgeving waar de buitenlucht relatief slecht is, te blijven ventileren. Bovendien is een goede gezondheid van meer zaken afhankelijk dan alleen de milieukwaliteit van uw woonomgeving. Voldoende groente en fruit eten, voldoende bewegen en vooral niet roken, spelen eveneens een belangrijke rol. Wij adviseren u dan ook te blijven fietsen, wandelen en sporten in de stad. Juist dat fietstochtje of die wandeling in het park zijn goed voor uw welzijn en gezondheid. Voor kinderen is het buiten spelen erg belangrijk voor hun lichamelijke en sociale ontwikkeling.

Kortom, verhuis vanwege de slechte buitenlucht niet zomaar naar een andere plek en blijf zeker niet achter de geraniums zitten! Ondertussen werken wij met andere partijen aan een verdere verbetering van de luchtkwaliteit.

Meer informatie over de luchtkwaliteit kunt u lezen op de websites van de DCMR, www.dcmr.nl en deze website. Over het onderwerp gezondheid en luchtkwaliteit zijn op de website van de GGD al eerder stukjes verschenen. Hieronder staan ze allemaal nog een keer op een rijtje.
* Baten van schonere lucht: wat adviseert de GGD nu eigenlijk? (25 februari 2005)
ROM Rijnmond heeft in het kader van het Masterplan Luchtkwaliteit een advies gevraagd aan de GGD Rotterdam e.o. over de gezondheidskosten van luchtverontreiniging. De essentie van dit advies is om de bedragen waarmee gezondheidsgevolgen kunnen worden uitgedrukt mee te nemen in de kosten-batenanalyses van de luchtkwaliteit. Het uitdrukken van gezondheidswinst en - risicos in concrete geldbedragen kan leiden tot misverstanden. Lees verder
* Luchtkwaliteit in Rijnmond (17 november 2004) Afgelopen week hebben de kranten vol gestaan met alarmerende berichten over de luchtkwaliteit in Nederland en vooral in de Randstad. Satellietwaarnemingen laten zien dat de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht boven de Randstad zeer groot is. Is dit nou een nieuwe ontdekking, wat betekent dit voor de gezondheid en is ventileren nu nog wel zo gezond? Lees verder
* Gezond binnen (16 november 2004)
De winter staat weer voor de deur. De verwarming gaat aan en de ramen gaan dicht. Zo houden we de warmte binnen en de kou buiten de deur. Trouwens, de lucht buiten is vervuild, die willen we toch niet in huis hebben, nietwaar? Het klinkt allemaal heel logisch, maar toch is het dat niet. Niet iedereen is er zich van bewust, maar het binnenmilieu in een woning is vaak onder de maat en ongezonder dan de lucht buiten. Goed ventileren zal het binnenmilieu verbeteren. Hoe? De GGD legt het u uit. Lees verder

Publicaties over het onderwerp Luchtkwaliteit
Op de website staan ook verschillende publicaties die medewerkers van de cluster Milieu & Hygiëne hebben geschreven over het onderwerp luchtkwaliteit. Ga naar de artikelen