Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 20 mei 2005

Politiehond Yordy grijpt inbreker

BREDA: Een 29-jarige inwoner van Breda is in de nacht van donderdag op vrijdag door politiehond Yordy aangehouden. Rond middernacht kreeg de politie een melding dat er werd ingebroken in een personenauto aan de Meerten Verhoffstraat. Een politieagent met zijn herder werd naar de inbraak toegestuurd. Ondertussen hield de meldkamer contact met een getuige die zicht had op de inbraak. Toen de agent ter plaatse was zag hij de verdachte in de auto zitten. Bij het zien van de politie glipte deze de auto uit en ging op de loop in de richting van de Singel. De agent riep de Bredanaar meerdere keren toe te blijven staan, maar daar voldeed de man niet aan. Op dat moment werd Yordy ingezet, die de achtervolging inzette. De Mechelaar bleek sneller te zijn en greep de man in zijn arm. Later bleek dat de Bredanaar een ruit van de auto had ingeslagen en geprobeerd had de auto te stelen. De verdachte is in verzekering gesteld. Hij raakte licht gewond aan zijn arm.

De regio Midden en West-Brabant heeft verspreid over de vier districten 38 hondengeleiders en 38 surveillancehonden in dienst. Zij worden ingezet bij (grote) evenementen en de dagelijkse noodhulpdiensten. Voor het politiewerk zijn herdershonden uitermate geschikt. Het honden zijn sociaal, werklustig en intelligent. Naast een Groenendaler, Mechelse en Hollandse herders heeft de regio Midden en West-Brabant als enige politieregio in Nederland een Rottweiler in dienst. Hondengeleiders en hun diensthond worden om de 2 jaar onderworpen aan een streng examen om samen de dienst uit te mogen voeren. De honden zijn samen met hun geleider in staat om mensen op te sporen, kleine en grote voorwerpen te zoeken en worden getraind in het aanhouden van verdachten.

Bredanaar aangehouden na uitdelen klap

BREDA: De politie heeft donderdagavond aan de Tramsingel een 39-jarige inwoner van Breda aangehouden. Rond 20:00 uur kreeg de politie een melding dat er achter de brandweerkazerne een steekpartij had plaatsgevonden. Toen agenten ter plaatse kwamen was hiervan geen sprake. Wel meldde zich een slachtoffer die verklaarde dat hij was geslagen door de Bredanaar. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Politie ontmantelt hennepkwekerij

BREDA: In een woning aan de Graaf Willem III laan heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld. In twee kamers werden in totaal 265 hennepplanten aangetroffen. De planten en de kweekapparatuur zijn in beslaggenomen en door politiemensen en vier medewerkers van een schoonmaakbedrijf opgeruimd. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de huurder van het pand.

Bejaarde vrouw (83) gerold van pinpas

BREDA: Een 83-jarige inwoonster van Breda is donderdagmiddag gerold van haar pinpas. De vrouw deed rond 11:30 uur haar boodschappen bij een supermarkt aan de Moerwijk en betaalde met haar pinpas. Aan de kassa wilde zij twee kinderen voor laten gaan, maar deze vertelde dat zij op hun moeder moesten wachten. Op de terugweg liep de moeder met de twee kinderen achter haar aan. Toen de bejaarde vrouw de centrale hal van haar woning aan de Moerwijk binnen liep kwam ook het drietal mee naar binnen. Pas in haar woning bemerkte zij dat haar bankpasje uit haar zak was gerold. De Bredase heeft haar bankrekening laten blokkeren, maar op dat moment bleek er al voor enkele duizenden euros te zijn gepind. De politie stelt een onderzoek in. Zij roept getuigen die de moeder met de twee meisjes van ongeveer 8 en 10 jaar hebben gezien de politie te bellen op telefoonnummer 0900 8844. Het drietal is vermoedelijk van Balkanese afkomst.

Getuige meldt inbraak: politie houdt 2 verdachten aan

BREDA: De politie heeft donderdagavond een 31-jarige inwoner van Teteringen en een 36-jarige inwoner van Longford aangehouden. Kort voor middernacht meldde een getuige dat er werd ingebroken in een bedrijf aan de Claudius Prinsenlaan. De daders hadden een zijruit verbroken om het pand in te gaan. De politie was binnen enkele minuten ter plaatse en zag bij haar komt een man wegrennen. Na een korte achtervolging kon de 36-jarige man worden ingerekend. De tweede verdachte werd door een tweede politiekoppel hangend uit het raam van het bedrijf aangehouden. Het tweetal is in verzekering gesteld. Uit het pand bleek reeds een laptop te zijn buitgemaakt. Deze is teruggevonden en in beslag genomen.

Man aangehouden na huisvredebreuk

BREDA: Aan de Bernhard de Wildestraat heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag een 43-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man was rond middernacht binnen gedrongen in de woning van een 41-jarige bewoner. Deze deed ter plaatse aangifte. De ongewenste bezoeker had een slot van een deur vernield om binnen te komen. De Bredanaar was ook vorige week al een keer zonder toestemming de woning binnen gekomen. Hij is voor verhoor ingesloten.

Poging diefstal autobanden

ETTEN-LEUR: Aan de Paukeslag is afgelopen nacht geprobeerd de wielen van een zilverkleurige Opel Corsa weg te nemen. Rond 03:45 uur werd de eigenaresse wakker van geluid op straat. Toen zij polshoogte ging nemen zag zij een twee personen rond haar auto lopen. Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam was het tweetal al gevlogen. Alle bouten van de wielen waren losgedraaid en de auto was op blokken gezet. Een politiehond heeft nog samen met zijn geleider een onderzoek ingesteld in de omgeving. Zij vonden de plaats waar de stoeptegels uit het trottoir waren gehaald om als blok te gebruiken. De daders zijn voortvluchtig.

Vernieling van een personenautos

ZEVENBERGEN: Bij de politie zijn afgelopen dagen twee aangiftes gedaan van vernieling van een auto. Een geparkeerde auto aan de Langenoordstraat werd donderdag vernield. De auto is een Old Timer en werd rondom bekrast en zal moeten worden gespoten. Op donderdag werd ook aangifte gedaan van vernieling van een personenauto op een parkeerplaats aan de Donk. Bij terugkomst van de eigenaar van de auto, werd gezien dat de linkerbuitenspiegel eraf was gebroken.

Politie onderzoekt mishandeling van 11-jarige jongen

ZEVENBERGEN: Op donderdag is aangifte gedaan van mishandeling van een minderjarige jongen op de Kristallaan. De jongen was daar rond 17:00 uur aan het skaten toen hij werd lastig gevallen door ca. 17 jarige jongen in een roze Argentina shirt. De jongen tilde het slachtoffer zonder aanleiding op en gaf hem nog een trap na toen hij hem weer op de grond zette. De jongen liep hierbij blauwe plekken op aan zijn benen. De politie stelt een onderzoek in.

Inbraak in personenautos

ZEVENBERGSCHEN HOEK: In een auto aan de Frisostraat is donderdag ingebroken. De dader is de auto binnen gekomen door het open breken van het rechter portier. Uit de auto werd toen een autoradio-/CD- speler gestolen, weggooiaanstekers en twee zakken snoep. Ook aan de Dorsvlegel werd ingebroken in een auto. Ook hier werd in de auto gekomen door het forceren van het rechter portier en vermoedelijk met een scherp voorwerp. Ook de deur werd open gewrikt. Uit de auto werd een autoradio-/CD-speler met Navigatie gestolen en zes CDs. Aan de Zwingelmolen ging de dader er na een autoinbraak vandoor met een autoradio. Het portier van deze auto was geheel open gewrikt waarbij ook schade is ontstaan aan het dak.

Diefstal motorblok

ZEVENBERGSCHEN HOEK: In de nacht van donderdag op vrijdag is aan het bouwterrein van de HSL aan de Rijksweg A16 een motorblok gestolen. Vrijdag is aangifte gedaan van diefstal van een motorblok ter waarde van ongeveer 3500 Euro, welke van een Motorcarrier is gesloopt. Hierdoor liepen de werkzaamheden aan de HSL meer dan twee uur vertraging op en konden twintig mensen niet direct aan het werk.

Politie bekeurt terminal trekker met oplegger

MOERDIJK: Bij het politieteam Moerdijk komen regelmatig klachten binnen over het roekeloos rijden met terminal trekkers over het Industrieterrein Moerdijk. Vrijdag heeft de politie aan de Distributieboulevard een controle uitgevoerd. Een bestuurder werd staande gehouden, omdat de oplegger in onvoldoende staat van onderhoud verkeerde. Daarnaast bleken de leidingen met de trekker niet te zijn aangesloten en werd er daarom met te weinig verlichting gereden. Verder bleek de oplegger niet gekeurd te zijn en niet voorzien van een kenteken. Tegen de bestuurder en de eigenaar van het bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt. Deze controle vond plaats op het Distriboulevard te Moerdijk.

Snelheidscontrole

FIJNAART: De politie hield vrijdagmorgen aan de Oude Heijningsedijk een snelheidscontrole. 378 voertuigen werden gecontroleerd op naleving van de maximum snelheid van 60 km/u. 40 van hen reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 95 km/u.

ETTEN-LEUR: Aan de Grauwepolder werd vrijdagmiddag het verkeer gecontroleerd op de snelheid. Van de 436 gecontroleerde bestuurders reden er 60 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 92 km/u, terwjl 50 km/u is toegestaan.

Auteur: Henk Snepvangers