Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht

datum:
20 mei 2005
nummer:
081
|                                                                              |
Twee verdenkingen niet integer handelen

In korte tijd is de gemeente Capelle aan den IJssel geconfronteerd met twee verdenkingen van het niet integer handelen van personeel van de afdeling Uitvoering.

Diefstal en misbruik
Een medewerker wordt verdacht van het plegen van inbraken in het onderkomen van Onderhoud Buitenruimte Capelle. De medewerker is betrapt door videocamera's en is gearresteerd. De betreffende medewerker heeft de diefstal bekend. Een andere medewerker wordt verdacht misbruik te hebben gemaakt van zijn functie om zich gemeentebezit toe te eigenen. Een intern onderzoek moet uitwijzen in hoeverre er sprake is van laakbaar gedrag.

College betreurt de gang van zaken
Beide medewerkers zijn, in afwachting van nader onderzoek, geschorst. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft integriteit hoog in het vaandel en accepteert dergelijk gedrag niet. Mochten de medewerkers inderdaad schuldig worden bevonden, dan zal de gemeente consequent en doortastend optreden en zal mogelijk strafontslag volgen. Het college betreurt de gang van zaken ten zeerste en wil zo snel mogelijk duidelijkheid. Om zo spoedig mogelijk de afdeling Uitvoering en de gehele organisatie te vrijwaren van een negatief imago heeft het college besloten om een ervaren bedrijfsrecherchebureau in te schakelen. Naast onderzoek naar de twee specifieke zaken zullen zij de gehele afdeling screenen op integriteit.

Integriteit
Al eerder heeft de gemeente stappen gezet om integriteit in de organisatie zoveel mogelijk te waarborgen. Er is onder meer een ambtseed ingesteld, een klokkenluiderregeling ingevoerd, een gedragscode voor bestuurders opgesteld en een start gemaakt met het in kaart brengen van alle mogelijke gevaren op het gebied van integriteit. Met al deze maatregelen wil de gemeente duidelijk maken dat de Capelse gemeentelijke organisatie betrouwbaar is en dat direct wordt ingegrepen bij ontoelaatbare gedragingen.
---