Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|20 mei 2005                       |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

JAN VAN ZANEN BURGEMEESTER VAN AMSTELVEEN

Bij Koninklijk Besluit is bekendgemaakt dat Jan van Zanen tot burgemeester van Amstelveen is benoemd. Zijn benoeming gaat in per 1 juli 2005. Jan van Zanen (43) zal afscheid nemen van de Utrechtse politiek tijdens een raadsvergadering eind juni 2005.
"Het college raakt een aimabele collega kwijt", zegt burgemeester Brouwer namens het college. Jan van Zanen was de nestor onder de wethouders, daarom wist hij veel van alle portefeuilles en dat is van grote waarde gebleken in het college. "Zijn grootste zorg was de gemeentelijke financiën op orde houden, hij deed dat zeer gedreven maar was ook nooit te beroerd om naar oplossingen te zoeken als de nood aan de man was. Wat hem stak, was dat de VVD in Utrecht altijd zo weinig zetels had, ondanks het vele werk dat alle betrokkenen daarin stopten. Dat hij burgemeester wordt, zal niemand verbazen. Amstelveen mag zich gelukkig prijzen."

Jan van Zanen maakte sinds 1990 deel uit van het Utrechtse gemeentebestuur, tot 2002 als raadslid en vanaf 1998 tot heden als wethouder voor de VVD. Hij heeft financiën, economische zaken, openbare ruimte, monumenten (inclusief het Museumkwartier) en de wijken Utrecht Oost en Utrecht Noordoost in zijn portefeuille. In deze periode van bijna vijftien jaar is de stad in veel opzichten veranderd en Jan van Zanen heeft daar ontegenzeggelijk een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Zijn grote liefde was in deze periode de openbare werken. In de afgelopen jaren zijn de grote stadsparken opgeknapt, is het Griftpark geopend, is meer aandacht gekomen voor de achterstand in onderhoud en beheer van de openbare ruimte, maar ook is de stad verfraaid met talloze historische en kenmerkende elementen in het Utrechtse straatbeeld. Het hobbelpaard in het Julianapark en de plaquette voor de Utrechtse goochelaar Fred Kaps zijn daar recente voorbeelden van.

In de periode van 1998 tot nu is een groot aantal winkelcentra opgeknapt en is fors geïnvesteerd in de revitalisering van bedrijventerreinen. Vorig jaar is de gebundelde toeristische organisatie UTR tot stand gekomen. Het Economisch Profiel Utrecht is sinds een aantal jaren leidraad bij de economische keuzes die de stad maakt, zoals bij het werkgelegenheidsoffensief en de ontwikkeling van het Science Park.

Het museumkwartier heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Nieuwe musea zijn gevestigd of hersteld, de openbare ruimte is aangepakt, de werven en werfkelders zijn hersteld. Utrecht heeft een zeer goede reputatie opgebouwd op het gebied van de stedelijke archeologie, zowel in Leidsche Rijn met de vondst van talloze overblijfselen uit de Romeinse tijd, als in de historische binnenstad van Utrecht met bijvoorbeeld de recente vondst van bijzondere ovens en natuurlijk de gouden ring van Beatrice.

Als wijkwethouder van Utrecht Oost en Utrecht Noordoost is Jan van Zanen altijd een open en toegankelijk wethouder geweest, die zelfs bij nacht en ontij bereikbaar was. Zijn agenda van de afgelopen jaren bevat bijna driehonderd spreekuren in en voor de stad.

Jan van Zanen heeft op markante wijze in de afgelopen vijftien jaar een bijdrage geleverd aan de Utrechtse politiek.


Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, telefoon 06-25032731.


---- --