Provincie Noord-Brabant




Oproep aan kamerfracties om verhandelen van dierrechten
niet vrij te geven

Reconstructieprovincies willen regio's behoeden voor explosieve groei varkensstapel

De reconstructieprovincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Brabant willen voorkomen dat bepaalde regio's in hun provincies worden overspoeld door varkens. Dat behoort tot de mogelijkheden, indien de beperkingen op het verhandelen van dierrechten in Nederland worden opgeheven. Een kamermeerderheid heeft daartoe een voorstel ingediend in het kader van de behandeling van de Meststoffenwet, aanstaande maandag in de Tweede Kamer.

In een brief die namens de provincies is verstuurd aan de kamerfracties, landbouwminister Veerman en staatssecretaris Van Geel van milieu, wijzen zij op de risico's van het voorstel voor het reconstructieproces.
,,Doelstelling van de reconstructieplannen is om de milieubelasting door de intensieve veehouderij op lokale én op regionale schaal terug te dringen. Wij zijn er in geslaagd met deze plannen een brug te slaan tussen landbouw, natuur en milieu'', schrijven de provincies.
Nu dreigt dat draagvlak te worden weggeslagen, indien het onderscheid tussen concentratie- en niet-concentratiegebieden in de wet komt te vervallen. Daardoor kan de intensieve veehouderij in Nederland weer verder groeien. Dat zal, zo verwachten de provincies, met name het geval zijn in gebieden waar al veel varkens zijn en de bedrijfsstructuur sterk is. Dat geldt voor Oost-Brabant, Noord-Limburg, de Gelderse Vallei, delen van Oost-Gelderland en Overijssel.
De reconstructieprovincies zijn hoogst ongelukkig met het kamervoorstel. Groei van de veestapel in de genoemde gebieden stuit volgens de provincies op ernstige bezwaren bij gemeenten en bewoners. De provincies zijn bang dat zij met de wetswijziging hun geloofwaardigheid verliezen en vrezen anderzijds schadeclaims, indien de reconstructieplannen in dit stadium moeten worden aangepast.
Reconstructie gaat over herinrichting van het buitengebied. Het platteland in onder meer Noord-Brabant krijgt een stevige opknapbeurt. De directe aanleiding voor de reconstructie was de varkenspest in 1997.




Provincie Noord-Brabant