Inspectie Verkeer en Waterstaat


20 mei 2005: Rederijen enthousiast over I-Check

Na ingebruikname van I-Check heeft de sector enthousiast gereageerd op deze kennisbank van maritieme wet- en regelgeving die via de website van de Inspectie Verkeer en Waterstaat wordt aangeboden.

De maritieme wet- en regelgeving is omvangrijk en complex. Een schip moet bijvoorbeeld voldoen aan de regelgeving die in het bouwjaar van toepassing was. I-Check, de on-line databank, geeft na invoeren van de bouwdatum een overzicht van de toen geldende nationale of internationale regels. De positieve reactie van de rederijen over I-Check komt met name omdat zij zeggen met minder inspanningen beter op de hoogte te zijn van de geldende regels.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat nam het initiatief voor I-Check om de vaak complexe regels en voorschriften via internet toegankelijk te maken. In eerste instantie had de inspectie het project opgezet om haar eigen scheepvaartinspecteurs beter bij de uitvoering van hun taken te ondersteunen.
Op 28 april 2005 gaf minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat het startschot voor de projectdirectie 'E-government'. Dit nieuwe onderdeel van de Inspectie Verkeer en Waterstaat gaat zich bezig houden met digitalisering van het toezicht. I-check is een uitwerking van E-government.

Van 2005 tot 2008 gaat de inspectie aan de slag met de verdere ontwikkeling van uitgifte van vergunningen via een elektronisch loket. Tot 2008 krijgt de inspectie begeleiding van een adviesraad onder voorzitterschap van voormalig minister Roelf de Boer. De leden komen uit het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld.

I-Check is te vinden op de website van de inspectie:

Koopvaardij: http://www.ivw.nl/nl/water/koopvaardij/regels/I-check/ Binnenvaart: http://www.ivw.nl/nl/water/binnenvaart/regels/I-check/ Visserij: http://www.ivw.nl/nl/water/visserij/regels/I-check/

Noot van de redactie:
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Fred van Zeijl
Inspectie Verkeer en Waterstaat
06 22 90 98 70