FNV

Dienstenrichtlijn moet veel beter, adviseert SER

De Sociaal-Economische Raad heeft vrijdag unaniem geadviseerd het ontwerp voor een Europese kaderwet op de vrije dienstenmarkt sterk te verbeteren om concurrentie op arbeidsvoorwaarden - ten koste van werknemers - te voorkomen.
"Het is een kwestie van fatsoen om Nederlandse en buitenlandse werknemers hetzelfde te behandelen op de kern van arbeidsvoorwaarden", zei Agnes Jongerius, de vice-voorzitter van de FNV, bij het vaststellen van het advies. "Wij zijn in ieder geval tevreden dat deze norm nu wettelijk wordt vastgelegd en dat werkgevers deze norm ook zelf onderschrijven."

Het kabinet heeft al aangekondigd de aanbevelingen over te nemen. Minister Brinkhorst vindt ook dat er meer waarborgen moeten komen om het omstreden oorspronglandbeginsel goed te laten functioneren. Dit beginsel is in feite de kern van de dienstenrichtlijn, die begin vorig jaar door toenmalig eurocommissaris Frits Bolkestein is ingediend. Bedrijven zouden hun diensten vrijelijk in de hele EU mogen aanbieden volgens de regels van het eigen land.

De `Bolkesteinrichtlijn' leidde daarom tot massaal verzet, met name in Duitsland en Frankrijk. Bedrijven zouden zelfs een postbus in een land met weinig beschermende wetgeving kunnen openen om van daaruit diensten te leveren.

Op 19 maart demonstreerden zestigduizend mensen in Brussel voor een sociaal Europa en met name tegen de dienstenrichtlijn.

De SER adviseert nu onder meer om arbeidsovereenkomsten uit te sluiten van het oorspronglandbeginsel en de wet (WAGA) die bepaalt dat buitenlanders in Nederland volgens de geldende cao betaald moeten worden, naar alle sectoren te verbreden.

Naleving is daarbij van groot belang, zei Jongerius vrijdag in de SER. "Kunnen werknemers vertrouwen op afspraken die worden gemaakt? Goede Europese regelgeving vereist nationale handhaving. Maar daar schort het aan."

De speech van Agnes Jongerius in de SER is hier te vinden.