Sociaal-Economische Raad

SER unaniem over dienstenrichtlijn

20 mei 2005 -

De SER heeft vanochtend een unaniem advies uitgebracht over het voorstel van de Europese Commissie voor een Dienstenrichtlijn. Deze richtlijn wil een interne markt voor diensten tot stand brengen. De raad bepleit in zijn advies meer waarborgen voor het functioneren van het oorsprongslandbeginsel en het daarop gebaseerde vrij verkeer van diensten. Het kabinet heeft al vóór de raadsvergadering laten weten de aanbevelingen in het ontwerpadvies overwegend te steunen.

VNO-NCW-voorzitter J. Schraven die namens de drie ondernemerscentrales sprak was blij dat in ons land op een rustige en verstandige manier is gepraat over de Dienstenrichtlijn. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar men goedkoop populistisch spreekt van een Frankensteinrichtlijn. De Dienstenrichtlijn is volgens hem hard nodig, omdat er in de dienstensector, die zon 70 procent van de Europese economie voor zijn rekening neemt, nog altijd veel belemmeringen zijn die het grensoverschrijdende verkeer in de weg staan. De vrijmaking van de dienstenmarkt is essentieel voor de revitalisering van de Lissabonstrategie. Schraven vond dat we niet verder kunnen gaan met de huidige aanpak via het Europese Hof van Justitie dat van geval-tot-geval na zeer tijdrovende procedures belemmeringen wegneemt. De SER stelt in dit advies terecht dat het een goed initiatief is geweest om te komen tot een Europese regeling voor het vrijmaken van het dienstenverkeer.
Met de vakbeweging was hij het eens dat de richtlijn geen inbreuk mag maken op het heersende Europese arbeidsrecht. Het EVO-verdrag (over het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst) en de detacheringsrichtlijn moeten blijven gelden, ook als de Dienstenrichtlijn wordt ingevoerd.
Schrave was verheugd dat van het advies een integrale Engelse vertaling zal worden gemaakt zodat het op Europees niveau een positieve bijdrage kan leveren aan de gewenste feitelijke discussie over de dienstenrichtlijn.

Namens de drie vakcentrales voerde beoogd FNV-voorzitter Agnes Jongerius het woord. Zij constateerde dat het gebrek aan wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten in elkaars rechtstelsels de grootste belemmering is voor een vrij verkeer van diensten. Het is voor haar nog de vraag of de Dienstenrichtlijn dit kan oplossen. Zij vond het van groot belang dat er met de Dienstenrichtlijn ook een doeltreffende uitvoering en handhaving van de richtlijn komt. Zij bepleitte in dit kader een centraal meldpunt waar wordt bijgehouden wie waar werkzaam is. Het SER-advies beveelt dit ook aan, maar het kabinet is over dit punt in zijn reactie vaag en afwerend, aldus Jongerius. Verder pleitte ze ervoor dat op gedetacheerde werknemers niet alleen de wettelijke bepalingen ten aanzien van de harde kern van arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn, maar ook de algemeen verbindend verklaarde CAO-bepalingen. Dat is een kwestie van fatsoen, vond ze. Zij suggereerde om in het najaar nog terug te komen op de Dienstenrichtlijn nadat deze in het Europees Parlement is behandeld. Dat kan nodig zijn als het voorstel voor de richtlijn door het EP op onderdelen wordt gewijzigd. SER-voorzitter Wijffels zegde toe dat het dagelijks bestuur zich hierover t.z.t. zal buigen.

De Dienstenrichtlijn is volgens het kroonlid J.F. van Duyne een van de kernpunten van de nog niet voltooide interne markt. Evenals voor de Europese Grondwet zijn de burgers een beetje bang voor de Dienstenrichtlijn, omdat voor hen onduidelijk is wat de gevolgen ervan zijn. Daarnaast is er een gebrek aan vertrouwen en aan bereidheid de regels te moderniseren. Bovendien gaat het allemaal in een traag tempo. De grondwet kan behulpzaam zijn bij het moderniseren van regels en het scheppen van vertrouwen. Hij was daarom blij met de initiatieven van de SER en de Stichting van de Arbeid ten aanzien van het referendum over de Europese Grondwet. De Stichting heeft een nota uitgebracht over de sociaal-economische aspecten van de Europese Grondwet en de SER heeft op zijn website een dossier over dit onderwerp aangelegd.