Gemeente Dordrecht


---

Directeur Stadsarchief Dordrecht hoogleraar archivistiek

Gezamenlijk persbericht gemeente Dordrecht en Universiteit Leiden

Karin Notenboom

Vrijdag 20 mei spreekt prof. dr. K.J.P.F.M. Jeurgens om 16.15 zijn oratie uit. Een grote delegatie is hierbij aanwezig namens het college van Burgemeester en Wethouders van Dordrecht. Charles Jeurgens is sinds juni 2004 als hoogleraar archivistiek verbonden aan de Letterenfaculteit van de Universiteit Leiden.
Charles Jeurgens zal tijdens zijn oratie spreken over de verhouding tussen de historicus en de archivaris. Was de archivistiek vroeger een hulpwetenschap voor de geschiedenis, de laatste jaren ontwikkelt zij zich steeds meer tot een zelfstandige wetenschap. Daarmee verwijdert zij zich ook steeds verder van de geschiedeniswetenschap. Jeurgens vindt dat geen gunstige ontwikkeling en legt in zijn oratie uit waarom.

Onderzoek
In zijn onderzoek richt Jeurgens zich onder andere op het voorkomen van nieuwkomers in archieven. Iedere samenleving heeft eigen opvattingen en vooringenomenheden met betrekking tot nieuwkomers. Die worden weerspiegeld in de manier waarop zij in de archieven worden geregistreerd. Een voorbeeld uit de hedendaagse archiefpraktijk. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hanteert een onderscheid tussen twee typen allochtonen: westerse en niet-westerse. Maar het opmerkelijke is dat Japanners en Indonesiërs op grond van hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie tot de westerse allochtonen worden gerekend. Toekomstige historici die met deze archieven gaan werken, moeten zich hier rekenschap van geven.

CV
Prof.dr. Charles Jeurgens (1960) is per 1 juni 2004 benoemd tot hoogleraar Archivistiek. Hij studeerde Sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1991 ook promoveerde. Zijn promotieonderzoek ging over de planning van een van de grote infrastructurele werken in de Nederlanden in de negentiende eeuw: de drooglegging van de Haarlemmermeer. In 1991/1992 studeerde hij Archivistiek aan de Rijksarchiefschool in Den Haag en werkte hij in het Rijksarchief in Noord-Brabant in 's-Hertogenbosch. Daarna werkte hij tot 1994 als bewerker van bronnen van de Bataafs-Franse periode aan het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. In 1994 werd hij gemeentearchivaris van Schiedam en in 1999 maakte hij de overstap naar Dordrecht om daar gemeentearchivaris te worden.

Hofkwartier Dordrecht
Het college van Burgemeester en Wethouders is erg blij met het hoogleraarschap van Charles Jeurgens, waarmee een (inter-)nationaal netwerk wordt aangeboord, wat onder andere relevant is in het kader van het project 1572 dat centraal staat in de plannen voor het Hofkwartier. Dit najaar opent het Stadsarchief Dordrecht een nieuw stadsdepot; daarnaast is binnen het historische Hofkwartier een regionaal cultuurhistorisch centrum in ontwikkeling.

document icoon UniversiteitLeiden.jpg

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie
de heer K.J.P.F.M. Jeurgens
directeur Stadsarchief Dordrecht
telefoon (078) 649 23 31