Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 20 mei 2005

Zorgverzekeraars verbijsterd over onjuiste uitingen huisartsen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verbijsterd over recente advertenties in kranten en brieven van huisartsen waarin zij richting hun patiënten angst en paniek zaaien over de nieuwe Zorgverzekeringswet. Met grote verbazing hebben zorgverzekeraars kennis genomen van de opruiende taal die huisartsen in hun uitingen gebruiken. Patiënten worden doemscenario's voorgeschoteld die kant noch wal raken.

In de uitingen worden de zorgverzekeraars afgeschilderd als op geld beluste ondernemers die alles doen om hun verzekerden zoveel mogelijk premie te ontfutselen. Op het moment van uitbetalen zouden de zorgverzekeraars niet thuis zijn en zouden de verzekerden grotendeels voor de kosten van de genoten zorg moeten opdraaien. Daarnaast schetsen de huisartsen het onjuiste beeld dat zorgverzekeraars uit zijn op het zoveel mogelijk vergaren van privacyinformatie van hun verzekerden. Hiermee zouden zij in staat zijn om verzekerden, bij wie aandoeningen zijn geconstateerd, van bepaalde delen van de verzekering uit te sluiten of hogere premies te vragen. De zorgverzekeraars zijn verbolgen over het feit dat de huisartsen het klaarblijkelijk nodig vinden om zorgverzekeraars op deze wijze zwart te maken richting het publiek.

Zorgverzekeraars zijn overtuigd van de belangrijke rol die huisartsen vervullen binnen de gezondheidszorg. Dat de huisartsen in de discussie over de financiering van de huisartsenzorg opkomen voor hun belangen is meer dan logisch. Maar dat de huisartsen onjuiste, onvolledige en opruiende informatie, over de rug van de zorgverzekeraars gebruiken in hun eigen strijd met de minister van VWS is ronduit stemmingmakerij.

Gekozen volksvertegenwoordigers

Voor een goed begrip van de situatie geldt dat de Tweede Kamer een half jaar geleden heeft ingestemd met de Zorgverzekeringswet. Daarmee hebben gekozen volksvertegenwoordigers in een democratisch proces ingestemd met een nieuw verzekeringstelsel. De Tweede Kamer vindt dat de zorgverzekeraars in onderlinge concurrentie moeten dingen om de gunst van de klant. Vervolgens hebben de zorgverzekeraars de (zorg)plicht om voor hun verzekerden goede afspraken te maken met huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners over de kwaliteit en de prijs van de zorg. De Tweede Kamer heeft gekozen voor een dergelijk systeem om de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg op lange termijn te waarborgen. Nu lijkt het er op dat huisartsen zelf voor volksvertegenwoordigers gaan spelen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) als 'het nationale parlement'. Overigens is het opmerkelijk dat het bestuur van de LHV, in een hoorzitting van de Eerste Kamer jongstleden april, nog heeft aangedrongen op invoering van de Zorgverzekeringswet.