VVD



Nieuws

20 mei 2005 - VVD: Voorstellen van de Raad van
Economische Adviseurs (REA) uitvoeren

De conclusies uit het vandaag verschenen advies van de Raad van Economische Adviseurs (REA)* sterken de VVD in haar streven voor minder regels en administratieve lasten voor het bedrijfsleven en burgers.

VVD-woordvoerder Charlie Aptroot: "Dit advies legt de vinger op de zere plek en onderschrijft de standpunten van de VVD. We moeten niet alleen de administratieve lasten maar het geheel van wetten en regels zeer fors verminderen. Dat begint bij het verminderen van het aantal ambtenaren dat regels maakt."

Het rapport sluit aan bij het eerste voorstel van het 26-puntenplan voor minder regels van de VVD-fractie uit februari 2005. De VVD ziet de voorstellen van de REA als steun en versterking van de eigen voorstellen. Aptroot ondersteunt de volgende voorstellen van de REA.

1- taakanalyse van ieder ministerie op basis van kosten-batenanalyse, afschaffing van taken en informatieverplichtingen en opheffen van afdelingen en directies, misschien zelfs ministeries.

2- bij iedere wet en regel een automatische vervaldatum van 5 jaar. Verlenging vereist opnieuw overwegen en besluiten.

3- Nieuwe wet en regelgeving compenseren met afschaffing bestaande wet- en regelgeving met meer dan evenredige lastendruk voor burgers en bedrijven op hetzelfde beleidsterrein.

4- Eén minister verantwoordelijk voor het dereguleringsprogramma. Dat werkt nu al goed bij vermindering administratieve lasten, waar de minister van financiën verantwoordelijk is.

Het liberale Kamerlid is verheugd dat REA dezelfde oorzaken voor het oerwoud aan regels aanwijst als de VVD-Fractie en hoopt dan ook dat de Kamer en het Kabinet met hem de strijd voor minder regels in nog sterkere mate zal willen voeren. Aptroot: "Ik hoop dat de Tweede Kamer dit advies overneemt."

20 mei 2005