Saxion Hogescholen
BR>

wo 18 mei 2005

Ereprofessoraat voor Harry Mast van Saxion Conservatorium

Op vrijdag 20 mei aanstaande zal Harry Mast, coördinator internationalisering aan het Saxion conservatorium in Enschede, worden benoemd tot professorhonoris causa aan het conservatorium van Riga te Letland. Vanaf deze datum zal Dr. Mast gastleraar zijn van deze Latvian Academy of Music. Tijdens een feestelijke ontvangst in Riga, zal Harry Mast de bij deze eretitel behorende bul overhandigd krijgen van de rector van de Letse academie, Juris Karlson.

Het conservatorium in Riga heeft besloten Harry Mast het ereprofessoraat te verlenen op grond van zijn grote verdiensten op het gebied van internationale samenwerking tussen Europese conservatoria in het algemeen en tussen de conservatoria van Riga en Enschede in het bijzonder.

Deze samenwerking tussen Riga en Enschede is jarenlang gefaciliteerd door de Provincie Overijssel, die Letland als partner in het toenmalige Oost-Europa had geadopteerd. Nu Letland deel gaat uitmaken van de Europese Unie wordt deze relatie meer wederkerig van aard en zal Overijssel deze relatie niet meer eenzijdig financieren.

Door de relatie met Enschede is het conservatorium in Riga deel gaan uitmaken van het internationale netwerk CHAIN. CHAIN (Conservatories, Hochschulen, Academies International Network) is een samenwerkingsverband tussen achttien muziekvakinstituten in Oost- en West Europa en werd mede opgericht door Harry Mast. Mede dankzij hem heeft het conservatorium in Riga nu een uitgebreid netwerk aan internationale contacten. Bovendien heeft Harry Mast een belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van de Letse muziekliteratuur en cultuur in Nederland en elders in Europa.

Curriculum vitae van Harry Mast

Harry Mast werd geboren in 1946 te Workum (Fr.).

Hij studeerde gitaar en orgel aan het conservatorium te Leeuwarden respectievelijk bij Pieter van der Staak (gitaar) en bij Piet Post, orgel en kerkmuziek.

In 1970 behaalde hij zijn onderwijsakte gitaar en in 1974 het einddiploma orgel en kerkmuziek.

Tevens studeerde hij hammondorgel aan het Twents Conservatorium (nu Conservatorium Saxion Hogescholen) bij Bernard Drukker. Hij behaalde in 1978 als eerste Nederlander het einddiploma voor dit instrument.

Van 1978 - 1990 was hij werkzaam als docent aan het Saxion Conservatorium in Enschede. Sinds 1990 is hij coördinator internationalisering en stagecoördinator alsmede coördinator van het studentenmentoraat aan dit instituut.

Van 1965 tot 1981 was hij organist van de Grote of Sint Geertrudis kerk te Workum.(Fr.)

Van 1982 tot heden is hij als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente

te Haaksbergen/Buurse. Hij verleende medewerking aan diverse radio- en tv-programma?s (o.a. zondagavondzang van de NCRV) en geeft regelmatig orgelconcerten.

Samen met Chris Fictoor, de vroegere directeur van het Conservatorium in Enschede, is hij de (mede-)oprichter van het Europese netwerk CHAIN of Music and Dance.

Harry Mast is tevens coördinator van het Europese subsidieporgramma ERASMUS.

Docenten- en studentenmobiliteit alsmede het organiseren van orkest- en kamermuziekprojecten, concoursen en 'educational weeks' zijn de hoofddoelstellingen van bovengenoemd netwerken.


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------