Gemeente Gouda


opening historische wandelroute (20/05/05)

Op vrijdag 20 mei 2005 opent wethouder R. van Schelven de historische wandelroute Veerstal en Bogen op de hoek Peperstraat/Veerstal door een plaquette te onthullen. De historische wandelroute legt een deel van de geschiedenis van Gouda bloot. De route doet eer aan de betekenis van Veerstal en Bogen bij de voormalige toegang tot de stad. Door de aanleg van de route is er tevens een verbinding gemaakt tussen het centrum van Gouda en het open landschap over de IJssel.

Een jaar geleden zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de Historische Route Veerstal en Bogen gestart. Langs de IJsselkade zijn oude verdedigingswerken zichtbaar gemaakt. De Rotterdamse Poort, de Veerstalpoort en de Pieter Hughestoren zijn opgemetseld. De sporen van de historische elementen hebben zich prijs gegeven. Door reconstructie van de fundamenten is te zien waar de gebouwen gestaan hebben en wat hun functie was.

De gemeente heeft in dit project dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en inzet van de Archeologische vereniging Golda. De betrokkenheid van omwonenden en van de schippers van de binnenvaartschepen heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het eindresultaat.

Wethouder R. van Schelven: Onze stad zit vol verborgen schatten. Het is van groot belang om deze weer zichtbaar te maken. Dit is een mooi voorbeeld. De komende jaren kunnen we nog vaker van dit soort momenten genieten. Het programma Cultureel en Havenkwartier staat daar borg voor.

Uniqema heeft met een bank bijgedragen aan de aankleding van de historische route.
Er moeten nog een paar puntjes op de i worden gezet. De vuilcontainers in Bogen worden nog vervangen en de verkeersregelinstallatie bij Veerstal wordt in de zomervakantie veiliger gemaakt. Footer