Technische Universiteit Eindhoven

19 mei 2005

PERSBERICHT

Intreerede prof. Ingwald Obernberger

Het voorkomen van schadelijke stofemissies bij verbranding van biomassa

Aerosolen, ook wel fijnstof genoemd, zijn minuscule deeltjes zoals roet of NOx die bij de verbranding van brandstoffen vrijkomen en bijdragen aan de luchtverontreiniging. Het is echter nog voor een groot deel onbekend welke deeltjes de meeste schade veroorzaken. Prof. Ingwald Obernberger bespreekt vrijdag 20 mei in zijn intreerede aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de technologische uitdagingen voor het beperken van fijnstof emissies bij verbranding van biomassa. Hij zal ook een tipje van de sluier lichten over zijn toekomstig onderzoek naar de gezondheidseffecten van aerosolen.

In een duurzame energievoorziening zal biomassa als brandstof een belangrijke rol spelen. Hierdoor zou in de toekomst de houtkachel een geduchte concurrent worden van de gaskachel. In Oostenrijk bijvoorbeeld hebben nu al zon 14% van de huishoudens een houtkachel voor de centrale verwarming en heetwatervoorziening. Niet alleen zijn de kosten van de brandstof inmiddels concurrerend met gas, de technologie is zo ver gevorderd dat er een hoog energierendement bereikt wordt. Het nadeel van houtkachels is nu echter nog de aerosolvorming.

Aerosolen ontstaan door incomplete verbranding van de brandstof en door chemische verontreinigingen zoals zouten en zware metalen die niet kunnen verbranden. In principe kunnen praktisch alle aerosolen uit de rookgassen verwijderd worden. De benodigde filtertechnologie is echter alleen in grote energiecentrales economisch rendabel. Voor kleinere centrales zoals houtkachels is deze technologie nog veel te duur. Daarnaast is de kwaliteit van het hout zeer belangrijk. Samengeperst zaagsel in de vorm van kleine pillen, ook wel pellets genoemd, verbrandt het makkelijkste volledig en scheidt relatief weinig chemische stofdeeltjes af. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kranten, die vanwege de drukinkt tot de meest verontreinigende soorten biomassa horen.

Over de aerosolen zelf is nog veel onbekend. Bijvoorbeeld het effect van de chemische samenstelling en de afmeting op de gezondheid van de mens. Obernberger zal zich hier in zijn onderzoek de komende jaren op richten. Daarnaast zal hij zich bij de TU/e bezighouden met het ontwikkelen van economisch rendabele filtertechnologie voor kleinschalige houtkachels.