STICHTING HUIZE HET OOSTEN

Uitnodiging: Op weg naar een nieuwe toekomst

Persbericht 18 mei 2005

Op weg naar een nieuwe toekomst

Bilthoven - De Stichting Huize Het Oosten biedt wonen en zorg voor oudere vrijmetselaren. Er wonen +/- 320 mensen in verschillende woonvormen tot en met verpleeghuiszorg.
Het wooncentrum bestaat dit jaar 50 jaar en in dat kader zijn deze week allerlei activiteiten.

Vrijdag 20 mei om 14.00 uur is er een minisymposium waar we door Maarten Nederhorst gemaakte documentaire in première laten gaan. Mevrouw drs. J. van Veen, hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg zal spreken en ook de heer Bert Keizer, verpleeghuisarts en filosoof, houdt ook een lezing.

Zowel de documentaire als de discussie zal gaan over het cynisme in de zorg versus een rijk en waardevol leven van ouderen, ondanks een hoge zorgbehoefte.

Als het waar is dat het beschavingspeil van een land kan worden afgelezen aan de manier waarop het met de zwakste, onaanzienlijkste, onproductiefste levens omgaat, volstaat één blik in een verpleeghuis om te weten hoe belabberd het er met ons voor staat. De laatste tijd dringen zoveel alarmerende berichten uit verzorgings- en verpleeghuizen door dat die niet meer genegeerd kunnen worden. De mensen worden er aan hun lot overgelaten, ze liggen in hun eigen uitwerpselen, ze worden zelden gedoucht, ze zitten vastgebonden, ze zijn depressief en nu mogen ze ook al niet meer roken. Dit beeld draagt er sterk toe bij dat wij ouderen niet meer beschouwen als zelfstandige mensen die in staat zijn een zinvol leven te leiden, maar veeleer zien als mensen die 'lijden aan het leven': 'Ouderdom als een hopeloos, dor en kil voorportaal van een dood die zich maar het best zo snel mogelijk kan aandienen.'

Alle alarmerende rapporten ten spijt, en in tegenstelling tot iedereen die er een beetje verstand van heeft, meent men nog steeds dat de problemen in de tehuizen kunnen worden opgelost als er efficiënter gewerkt wordt. Efficiënt kunnen werken is belangrijk, maar dementerenden ervaren de nadelen van die opgevoerde efficiency. Zij kunnen niet anders dan zich dubbel vernederd voelen, nu niet door het lot of door God, maar door de jachtige bewegingen en de onverschillige blikken waarmee ze door het geprofessionaliseerde personeel onder handen wordt genomen.
Als het er nog ooit een beetje draaglijk wil worden, in onze tehuizen, moest het er niet professioneler maar amateuristischer aan toe gaan. Een beetje zoals het vroeger was, met vanzelfsprekend verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid, improvisatietalent en fantasie, vinden velen. Anderen opperen dat alle tehuizen opgedoekt moeten worden en dat ouderen allemaal in hun eigen huis verzorgd moeten worden.

Huize het Oosten ervaart dat het beeldvorming is die de realiteit geen recht doet. Invulling van de zorg en ondersteuning van onze ouderen moet anders, en deze kan ook anders is de overtuiging. Daartoe brengen wij voor onze bewoners een zorgvisie in praktijk die de typering 'laatste fase' ombuigt in 'een nieuwe toekomst' . Deze visie stelt de vanzelfsprekendheid van de autonomie van onze bewoners ten alle tijden centraal: bewoners moeten ongestoord, als ieder ander individu binnen onze maatschappij, de mogelijkheid en gelegenheid krijgen hun leven naar eigen inzichten vorm en inhoud te geven. Zij ontvangen een activiteitenaanbod en de zorg en ondersteuning die hun goeddunkt op het moment dat zij dat willen, en in de omvang die zij wenselijk achten. Aangezien hun zorgbehoefte niet op elk moment hetzelfde zal zijn vraagt dat van ons dus een flexibel en variabel zorgaanbod, dit alles met geen ander doel dan dat bewoners zonder spoor van belemmering verder kunnen gaan met het vormgeven van hun leven zoals zij dat reeds 60,70, 80 (..) jaar gewoon waren.

Een beeld van de gemeenschapszin binnen ons huis voor Vrijmetselaren (alle bewoners wortelen in de maçonnieke traditie) en portretten van de visie en levenslust van de afzonderlijke bewoners zullen er mijns inziens garant voor staan dat het droefgeestige en onterechte beeld van ouderen teniet zal worden gedaan.

Wij zijn er van overtuigd dat dit zowel realistische als hoopvolle tegengeluid er sterk toe kan bijdragen dat de beeldvorming rondom ouderen zich ten positieve verandert om onze ouderen van vandaag, uiteindelijk d¡e volwaardige plaats in onze samenleving te geven die zij verdienen.
Het is ook de bedoeling om de documentaire in samenwerking met de VDZ (Vereniging Directies Zorginstellingen) breed aan te bieden. Vanuit de VDZ zal de discussie omtrent dit onderwerp geleid worden. Het komende juninummer van VDZ staat ook geheel in dit teken.

Als u wilt deelnemen aan het symposium van aanstaande vrijdag dan kunt u zich opgeven via: directiesecreatriaat@huizehetoosten.nl


---