PERSBERICHT - 2005-05-19

bmi opent aanval op veertien intercontinentale routes

bmi wil een eind maken aan de beperking van de landingsrechten op veertien intercontinentale routes en daarmee reizigers een fikse kostenbesparing bezorgen. Het gaat om acht bestemmingen in de Verenigde Staten (Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, New York JFK, New York Newark, San Francisco, Washington) en zes op andere continenten (Hong Kong, Lagos, Narita, Kaapstad, Johannesburg en Sydney).

Jaarlijks reizen meer dan vijftien miljoen passagiers op deze veertien routes, waarbij de beperkte landingsrechten echte competitie onmogelijk maken ", aldus Sir Michael Bishop, directievoorzitter van bmi, de op één na grootste Britse luchtvaartmaatschappij. "Zelfs een tariefverlaging van tien procent op deze bestemmingen zou reizigers ruim 900 miljoen euro in de portemonnee schelen. De meeste van de routes zijn van Heathrow naar de VS."

Volgens de oprichter van bmi zouden de regeringen van de UK en VS een voorbeeld moeten nemen aan de open skies-overeenkomst die eind 2004 is gesloten tussen de UK en India. "Dankzij die overeenkomst vliegt bmi sinds 14 mei vier maal per week tussen Heathrow en Mumbai. We hebben plannen om daar een dagelijkse frequentie van te maken. Ook gaan we ons routenetwerk naar India verder uitbreiden met bestemmingen als Bangalore en Chennai. Los van de bestemming India, hopen we later dit jaar een route te openen naar de Saoedi-Arabische hoofdstad Riad."

Vergeleken met de tarieven van voor de deregulatie betalen business reizigers naar India nu tot vijftien procent minder voor hun ticket. Leisure reizigers besparen tot vijfentwintig procent op de kosten. Sir Michael Bishop: "De afgelopen vijfentwintig jaar hebben wij dit effect gezien bij elke nieuwe route die wij openden."

Niet alleen reizigers uit Groot-Brittannië kunnen profiteren van de nieuwe bmi-bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij verzorgt dagelijks acht rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar Londen Heathrow en biedt daarmee een naadloze aansluiting op de vluchten naar Mumbai en, als het aan bmi ligt, straks ook naar de andere veertien genoemde bestemmingen. (www.flybmi.com).

bmi maakt deel uit van Star Alliance. Dit netwerk van luchtvaartmaatschappijen is in 1997 opgericht om passagiers wereldwijd goede verbindingen, soepele aansluitingen en comfortabele vliegreizen te bieden. Alle Star Alliance luchtvaartmaatschappijen samen bieden nu meer dan 15.000 dagelijkse vluchten naar 795 bestemmingen in 139 landen.

Noot voor de redactie (