Verbond van Verzekeraars

Gedupeerden tevreden over hulp Salvage

De hulpverlening van de Stichting Salvage scoort goed bij gedupeerden van brand(en). Uit een enquête die de stichting heeft gehouden, blijkt dat de hulpverlening van Salvagecoördinatoren gemiddeld met een acht wordt beloond. Dat staat in het jaaroverzicht van Salvage.

Doelstellingen van Salvage zijn hulpverlening aan gedupeerden en schadebeperking bij brand. De hulpverlening bestaat uit opvang, advies en het regelen van eventueel vervangend onderdak. Salvagecoördinatoren worden gerekruteerd uit de wereld van de experts, maar treden in hun rol als coördinator neutraal op namens alle brandverzekeraars. Naast hun schouderfunctie zorgen ze natuurlijk ook voor schadebeperking bij brand en voor snel contact met de verzekeringswereld.

Minder meldingen
Het aantal meldingen van Salvage in 2004 was met 4.825 ongeveer tien procent lager dan in 2003. Verdeeld naar categorieën branden ging het om 3.553 branden in particuliere panden, 782 in bedrijfspanden, 129 in agrarische objecten en 363 in overige objecten (scholen, verzorgingsinstellingen en verenigingsgebouwen). Naar verhouding komen de meeste branden en dus meldingen voor Salvage nog altijd voor in de weekenden: de meldingen op zaterdag en zondag zijn samen goed voor 41 procent van het totaal. Een derde (30 procent) van de verzoeken voor Salvage-ondersteuning vond plaats tijdens kantooruren, 17 procent in de avonduren en 12 procent s nachts. De meeste aanvragen voor hulp van de Stichting Salvage kwamen net als vorig jaar uit de regio Rotterdam Rijnmond, met in totaal 382 aanvragen. Utrecht staat op de tweede plek met 307 aanvragen, gevolgd door Noord- en Oost-Gelderland op de derde plaats met 299 meldingen.

Pilot MOBRA
Dit jaar start Salvage een pilot om zogeheten motbranden sneller te kunnen doven met een speciaal ontwikkeld blusapparaat. Motbranden (mot is houtzaagsel) die onder andere door broei in een opslagsilo kunnen ontstaan, kunnen dagen tot weken duren. Tijdens een motbrand moet het bedrijf om veiligheidsredenen vaak worden stilgelegd, terwijl blussen niet alleen moeilijk is, maar ook riskant. De speciaal ontwikkelde MOBRA kan motbranden in één dag blussen. De op dit moment enige MOBRA die centraal in Nederland is gestationeerd, kan straks op verzoek van brandweerkorpsen worden ingezet.

Verzekerd!, mei 2005