Johannes Wier Stichting

Kindermishandeling, horen-zien-spreken Geplaatst op: 19 mei 2005
In de publicatie Kindermishandeling, horen-zien-spreken zijn artikelen en voordrachten bijeengebracht ter gelegenheid van het gelijknamig symposium dat plaatsvond op 21 april jongstleden. De KNMG District Midden Brabant heeft het initiatief genomen tot het organiseren van het symposium. Els Breedveld, voorzitter van dit KNMG-district, verwijst in haar voorwoord naar het VN-verdrag voor de rechten van het kind dat in Nederland in 1995 is geratificeerd. Hierin is opgenomen dat ieder kind dat lichamelijk of seksueel wordt mishandeld deskundige hulp verdient. In de praktijk echter blijkt dat dit recht maar moeizaam wordt geïmplementeerd.

Er is een structureel tekort aan opvangplaatsen en behandelmogelijkheden, om nog maar te zwijgen van de wachtlijsten. Er blijkt ook veel onduidelijkheid te bestaan over de mogelijkheden die er wel zijn. Want wat moet je als leerkracht, wijkverpleegkundige of arts doen als je het vermoeden hebt van kindermishandeling?

De KNMG hoopt met het symposium en de publicatie het aantal meldingen van kindermishandeling te vergroten en de rechten van het kind te bevorderen. Het boek biedt naast artikelen en voordrachten over risicofactoren, signalering en behandeling van kindermishandeling een overzicht van de bestaande meldcodes en protocollen. In een stroomschema wordt de aanpak van kindermishandeling en de betrokkenheid van de verschillende instanties in de hulpverlening uiteengezet.

Meer informatie over deze publicatie is verkrijgbaar bij KNMG District Midden Brabant te Tilburg, telefoonnummer: 013-5420724 of via het e-mailadres: horen-zien-spreken@freeler.nl