Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zutphen, vrijdag 20 mei 2005

Batman neergestreken op Oude IJsselbrug bij Zutphen

Batman is vanmorgen vroeg neergestreken op de Oude IJsselbrug bij Zutphen, de toegangsbrug tot het stadscentrum van Zutphen vanaf de N345 uit Apeldoorn, in zijn niet aflatende strijd tegen het onrecht in het Nederlandse familierecht.

Batman is Superpapa Pierre wiens band met zijn drie kinderen door de moeder na de scheiding verbroken werd. Batman Pierre heeft zijn drie kinderen daardoor nu vier jaar niet meer gezien. Een woordvoerder van Fathers 4 Justice (F4J) zei: "Pierre is een vader met een groot hart en een grote liefde voor zijn drie kinderen, die in zijn relatie met de kinderen enorme schade heeft ondervonden door het onrecht in het Nederlandse familierechtsysteem. Het gaat hier om een ernstig geval van ouderverstoting mogelijk gemaakt door de kinderbescherming, de rechtbanken en de jeugdzorg. De moeder werd met hulp van deze instanties alle ruimte geboden om de kinderen volledig van hem te vervreemden. Het tragische van de situatie van Pierre is ook dat hij, naast zijn beide eigen kinderen, een kind van de moeder even liefdevol had geaccepteerd en opgevoed als zijn eigen kind."

Door neer te strijken op de Oude IJsselbrug in Zutphen wil Batman de kloof overbruggen tussen kinderen en hun familie en aandacht vragen voor het onrecht, de ongelijkheid en de discriminatie tegen goedwillende vaders in het familierecht. Superpapa Pierre heeft maar een droom, als hij vanuit zijn plaats hoog op de Oude IJsselbrug het stadscentrum van Zutphen inkijkt. Hij droomt ervan dat de band en betrokkenheid tussen hem en zijn drie kinderen waar hij zoveel van houdt weer hersteld zal worden. Dat droomt hij ook voor alle andere kinderen die door het Nederlandse familierecht afgesneden werden van hun vaders en moeders na een scheiding.

Volgende week zal de Tweede Kamer stemmen over dringend noodzakelijke veranderingen in het Nederlandse familierecht, zoals die zijn voorgesteld door het Tweede Kamerlid Luchtenveld. De woordvoerder van F4J verklaarde: "Het Nederlandse systeem van familiewetgeving verkeert in een diepe crisis. Het buitensluiten van kinderen van hun vaders en de discriminatie tegen vaders is de geaccepteerde norm, niet alleen in de geheime familierechtbanken, maar in het hele systeem van familiewetgeving en -justitie."

De huidige crisis in het Nederlandse familierecht heeft erin geresulteerd dat nu meer dan 500.000 kinderen buitengesloten leven van hun vaders en de helft van hun families. 1 op de 5 Nederlandse kinderen groeit hierdoor in eenzaamheid en isolement van de eigen familie op en elke dag worden 85 kinderen door het onrecht in het familierecht buitengesloten van hun familie.

De woordvoerder vervolgt: "Wij vragen de partijen in de Tweede Kamer om in hun besluitvorming van volgende week na 35 jaar nu een serieuze stap te zetten om een einde te maken aan de buitensluiting van kinderen van hun familie. Het wetsvoorstel van kamerlid Luchtenveld waarover de Tweede Kamer moet besluiten is daarbij een eerste stap in de goede richting en verdient alle steun omdat (a) daarin gelijkwaardig ouderschap en gedeelde zorg tussen de beide ouders na de scheiding als basisprincipes voor ouderschapsregelingen na de scheiding in de wet vastgelegd worden en als richtlijn dienen voor (b) een op basis hiervan op te stellen ouderschapsplan waarin de gedeelde zorg en het verblijf van de kinderen na een scheiding nader worden geregeld. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan het recht van een kind op beide ouders (en de familie van beide ouders) na de scheiding en een einde gemaakt aan de huidige discriminatie naar geslacht tussen de beide ouders in het Nederlandse familierecht."

Wel roept F4J de partijen in de Tweede Kamer op in het wetsvoorstel (a) nog een deugdelijke wettelijke regeling van de handhaving van vastgestelde ouderschapsregelingen op te nemen, om te voorkomen dat de huidige praktijk waarin regelingen aan de laars worden gelapt zich opnieuw massaal herhaalt en (b) aan het wetsvoorstel tevens te verbinden dat het na een jaar grondig geëvalueerd zal worden op de werkelijke effectiviteit in de rechtspraktijk van de familierechtbanken bij het beschermen van de relaties tussen kinderen en hun beide ouders na de scheiding.

Niet bekend is hoe lang Batman op de Oude IJsselbrug zal blijven. In tegenstelling tot de familierechtbanken, die doorgaan met kinderen de toegang tot hun families te ontzeggen, heeft deze Batman-vader echter niet de bedoeling het autoverkeer te belemmeren of de toegang tot Zutphen te ontzeggen.

Fathers 4 Justice is de grootste internationale campagnegroep voor gelijkwaardig ouderschap. Zij heeft ca. 3500 leden in Nederland en ruim 12.000 leden in het Verenigd Koninkrijk met afdelingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Meer informatie:
0618-293397 // 0629-407564 // 0645-472762
Contact-email: pers@f4j.nl

Websites:
Internationaal: www.fathers-4-justice.org
Nederland: www.f4j.nl


---- --