Socialistische Partij

Friese streekbussen mogen niet verdwijnen

19-05-2005 * In Friesland worden alle onrendabele streekbussen vervangen door een taxi-variant. SP-Kamerlid Arda Gerkens denkt dat dit de doodsteek is voor het openbaar vervoer in Friesland. Gerkens: "Met deze taxi's zijn de reizigers duurder uit, het openbaar vervoer wordt dus minder aantrekkelijk. Ook de overige streekbussen en de treinen zullen merken dat er minder mensen komen. Friesland wordt op deze manier een autoprovincie."

Arda Gerkens De streekbussen liggen ook onder vuur vanuit een andere hoek. Oud-minister Pieter Winsemius kwam vandaag met een advies om ze te vervangen door schoolbussen en gehandicaptenvervoer. Gerkens: "Niet iedereen gaat naar school of is gehandicapt. Door deze plannen dreigt openbaar vervoer iets te worden voor de mensen in de grotere steden en de mensen die minder mobiel zijn. De Tweede Kamer moet snel maatregelen nemen om de streekbus te redden."

Terwijl in Nederland steeds meer buslijnen geschrapt worden, bloeit het busvervoer in België juist extra op. Gerkens: "In België hebben ze door dat openbaar vervoer een zaak van algemeen belang is. Door de reizigers garanties te geven voor de bereikbaarheid van de bus, hebben ze een cultuuromslag bereikt. Ik wil snel met de minister debatteren en haar vragen om een voorbeeld te nemen aan België."