Gemeente Sneek


Evaluatie parkeerbeleid ter inzage
Sinds de vaststelling van de parkeernotitie "Het bereikbare hart" in 2001 is de parkeerbehoefte sneller groeit dan was verwacht. Aan de andere kant wordt de geplande groei van de parkeerplaatsen niet gehaald.
Dit is reden om het parkeerbeleid kritisch tegen het licht te houden en te bezien in hoeverre het aangepast moet worden. Actueel is de vraag of bij de realisering van het IJlsterplein rekening gehouden moet worden met 450 of 600 parkeerplaatsen.

In het concept voor de evaluatie van de parkeernotitie Het bereikbare hart worden de ontwikkelingen in de parkeerdruk geëvalueerd en worden voorstellen gedaan voor de verdere ontwikkeling van de parkeergelegenheid.
De notitie ligt in de periode van 20 mei tot en met 1 juli 2005 ter visie bij de afdeling Stadsontwikkeling, ontwikkeling en realisatie (Sor), Kruizebroederstraat 26 te Sneek.

Downloads
U kunt de conceptevaluatie met voorstellen en een toelichting op deze nota downloaden door op onderstaande links te klikken.
* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave en inleiding (25 kB)

* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Hoofdstuk 2: Parkeervisie 2001 (166 kB)

* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Hoofdstuk 3: Evaluatie (645 kB)

* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Hoofdstuk 4: Bezinning op de visie (389 kB)

* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Bijlagen 1 en 2 (171 kB)

* Evaluatie parkeernota Het bereikbare hart. Bijlage 3 (590 kB)
* Toelichting parkeernota (39 kB)

Samenvatting
Samengevat zijn de volgende uitgangspunten en voorstellen in de notitie opgenomen:

* Op grond van recente parkeeronderzoeken is berekend dat 2235 parkeerplaatsen nodig zijn om te kunnen voldoen aan de actuele parkeervraag op piekmomenten. Op dit moment zijn er 1990 parkeerplaatsen. Uitgaand van een groei van de parkeervraag met 1 tot 1,5% per jaar zal in 2015 een parkeercapaciteit nodig zijn die ligt tussen de 2470 en 2600 parkeerplaatsen.
* In de notitie wordt uitgegaan van de realisatie van 600 parkeerplaatsen op het IJlsterplein.

* Vervolgens wordt uitgegaan van de realisatie van 200 parkeerplaatsen op de Bolswarderpoort en 150 parkeerplaatsen aan de Jousterzijde. De daadwerkelijk realisatie van deze transferpunten hangt mede af van initiatieven van derden, en ook van de werkelijke ontwikkeling van de parkeervraag.
* Met de uitbreiding van de parkeergelegenheid en de realisatie van de overige wensen op het gebied van parkeren is de komende 10 jaar een investering van ruim 16 miljoen gemoeid. Er is daarbij opnieuw een bedrag opgenomen voor de aanschaf van dynamisch parkeerverwijssysteem.

* Om deze kosten te kunnen dekken is invoering van betaald parkeren op het Veemarktterrein en het Boschplein (IJlsterplein) nodig. Het invoering van betaald parkeren op het Veemarktterrein is begin 2006 gepland.

* Voor de invoering van betaald parkeren op het Veemarktterrein en het IJlsterplein wordt uitgegaan van een systeem waarbij achteraf wordt betaald. Er zullen slagbomen worden geplaatst.
* Verder is een tariefsverhoging noodzakelijk om de kosten te dekken. Er wordt uitgegaan van een tariefsverhoging op de transferpunten van 0,50 naar 0,90 of 1,00 per uur. De tarieven in de stadskern blijven op het niveau van 1,-- per uur. Met dien verstande dat het op de transferpunten mogelijk blijft om een dagkaart aan te schaffen en dat in de stadskern een maximum parkeerduur wordt gehanteerd.

* De parkeerduur binnen de stadskern wordt verhoogd van maximaal 1 uur naar maximaal 2 uur.

* In de notitie wordt geld gereserveerd voor de aanschaf van een dynamisch parkeerverwijssysteem.

Reacties
Belanghebbenden kunnen gedurende bovengenoemde periode hun zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk. Een brief met een zienswijze kan worden gericht aan het college van B&W, Postbus 10.000, 8600 HA SNEEK, onder vermelding van 'zienswijze parkeerbeleid'.
Een mondeling zienswijze kan na een telefonische afspraak naar voren worden gebracht bij mevrouw B. Kersbergen, beleidsmedewerker verkeer, ingang Kruizebroederstraat 26, telefoon 0515 - 485 349.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 19-5-2005