Landelijke Studenten Vakbond


rechtbank

Maagdenhuisbezetters voor de rechtbank

Utrecht, 19 mei 2005 -- Op vrijdag 20 mei moeten de Maagdenhuisbezetters voor het gerecht verschijnen. De 141 bezetters zijn opgepakt toen zij op 28 februari 2005 het Maagdenhuis bezetten. Zij streden voor hun idealen in het hoger onderwijs; vóór medezeggenschap en tegen de leerrechtenplannen van staatssecretaris Rutte.

Het Openbaar Ministerie daagt de bezetters voor het gerecht. Hun wordt lokaal vredebreuk ten laste gelegd. De Landelijke Studenten Vakbond vraagt zich af waarom deze studenten moeten voorkomen. Zij streden immers voor hun recht door middel van een vreedzame actie. LSVb-voorzitter Kim Toering: 'Dat het OM hier zoveel geld en tijd in steekt is volstrekt belachelijk. Deze studenten streden voor een goed en toegankelijk hoger onderwijs. Ze zagen zich genoodzaakt tot een vreedzame bezetting, omdat de staatssecretaris amper naar de studenten luisterde.'

De studenten hadden een schikkingsvoorstel gekregen van 75 of 100 euro. De meeste zijn hier niet op ingegaan omdat ze vinden dat ze geen schuld hebben. 'De studenten die komende vrijdag moeten voorkomen zeggen dat ze de rechter graag zelf willen uitleggen waarom ze hebben besloten tot deze actie over te gaan en dat kunnen wij heel goed begrijpen', aldus Toering.

Noot,