Gemeente Weert

PERSBERICHT

20 mei 2005

21 partijen zijn voornemens om de regionale visie en de lokale opgaven WWZ uit te voeren

ONDERTEKENING INTENTIEVERKLARING WONEN, WELZIJN EN ZORG

De gemeenten Hunsel, Nederweert, Weert, de provincie Limburg en vertegenwoordigers van zorgvragers- en consumentenorganisaties, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders, woningcorporaties en ondersteuningsorganisaties ondertekenen op maandag 23 mei 2005 om 11.00 uur de Intentieverklaring wonen, welzijn en zorg Weerterkwartier. De bijeenkomst vindt plaats in het woonzorgcomplex aan-Stad-Thoês in Ospel. De intentieverklaring komt voort uit de regionale nota 'Weerterkwartier: Visie en Draaiboek wonen, welzijn en zorg' en geeft de afspraken weer die de samenwerkingspartijen gezamenlijk hebben gemaakt. De ondertekening van de intentieverklaring markeert de afronding van de fase van visieontwikkeling en de start van het implementatietraject.

In het afgelopen jaar hebben de gemeenten samen met de provincie, de zorgvragers/consumenten en de professionele organisaties een visie geformuleerd voor de regio Weerterkwartier (Hunsel, Nederweert en Weert). De visie is verwoord in de nota 'Weerterkwartier: Visie en Draaiboek wonen, welzijn en zorg'. In deze nota geven de partijen aan op welke wijze zij willen anticiperen op ontwikkelingen als de vergrijzing van de bevolking (sterke stijging van het aantal ouderen), de vermaatschappelijking van de zorg en de extramuralisering van zorginstellingen. Dat wil zeggen, van concentratie in grootschalige zorginstellingen naar kleinschaliger clusters van wonen met zorg en welzijn op maat in de kernen van de gemeenten Hunsel, Nederweert en Weert. Het uiteindelijke doel is mensen in staat stellen zo lang mogelijk in de eigen omgeving te blijven wonen en ervoor zorgen dat de bewoners van intramurale zorginstellingen weer (begeleid) zelfstandig kunnen wonen.

Intentieverklaring
Met de ondertekening van de verklaring spreken partijen zich uit om de kwalitatieve en kwantitatieve opgaven op het gebied van wonen, welzijn en zorg in het Weerterkwartier te realiseren voor ouderen, verstandelijk en lichamelijk gehandicapten en (ex-) psychiatrische cliënten. Een toekomstverkenning is uitgevoerd, waarin werd gekeken naar demografische ontwikkelingen en trends. En ook is een analyse gemaakt van de behoeften van de doelgroep en het huidige aanbod van woningen, welzijnsdiensten en zorgaanbod. De verkenning en analyse zijn de basis voor de geformuleerde opgaven.

De komende vijf jaar zetten partijen zich samen in om onder meer de volgende zaken te verwezenlijken: . realiseren van gevarieerde woonvormen al dan niet met zorg (zorgwoningen, nultredenwoningen, kleinschalig en grootschalig geclusterde woningen); . realiseren van een goede infrastructuur van welzijnsdiensten voor ouderen, gehandicapten en (ex-) psychiatrische cliënten; . versterken van bestaande structuren die gericht zijn op stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kwetsbare burgers waaronder mantelzorg en vrijwilligerswerk; . realiseren van een dekkende infrastructuur van onplanbare 24-uurs zorg; . optimaliseren van de afstemming tussen de eerste en de tweede lijnszorg. Keuzevrijheid van de consument c.q. zorgvrager is daarbij steeds een belangrijk uitgangspunt.

Om de opgaven mogelijk te maken zullen de komende jaren woonservicezones worden ingericht in de gemeenten Hunsel, Nederweert en Weert. In deze zones worden zorgwoningen gerealiseerd en zullen welzijnsdiensten en zorgactiviteiten worden aangeboden aan de doelgroep. Enkele voorbeelden zijn een open eettafel, meer bewegen voor ouderen, huiskamerprojecten, dagverzorging en activiteiten gericht op ontmoeting, recreatie en ontspanning.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert