Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Van Belzen benoemd tot burgemeester van Barendrecht

BARENDRECHT (vrijdag 20 mei 2005) - De heer drs. J. van Belzen is door de Koningin benoemd tot burgemeester van de gemeente Barendrecht. De benoeming volgt na het unanieme advies van de Barendrechtse gemeenteraad en het advies van de Commissaris van de Koningin. De benoeming gaat in op 1 juli 2005. Op deze dag vindt tijdens een speciale openbare vergadering ook de installatie van Van Belzen in de gemeenteraad plaats.

De heer Van Belzen (SGP) volgt als burgemeester de heer M.Th. van de Wouw op die op 1 juli 2005 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De heer Van Belzen is momenteel burgemeester van de gemeente Graafstroom, een gemeente met 9.682 inwoners. Hij is zijn loopbaan begonnen als leerkracht. Naast zijn werkzaamheden heeft hij zijn doctoraalstudie geschiedenis voltooid. In 1994 is de heer Van Belzen gekozen als gemeenteraadslid van de voormalige gemeente Werkendam. In de periode 1997 tot 1999 is de heer Van Belzen wethouder geweest in de gemeente Werkendam. Op 16 september 1999 werd de heer Van Belzen benoemd als burgemeester van de gemeente Graafstroom.

De meest geschikte kandidaat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 april bleek de Barendrechtse gemeenteraad unaniem in haar advies aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De gemeenteraad volgde daarmee de eveneens unanieme aanbeveling van de vertrouwenscommissie, een speciale afvaardiging uit de gemeenteraad. Deze commissie heeft de kandidaten voor het burgemeesterschap getoetst aan de opgestelde profielschets. Deze profielschets is opgesteld mede op basis van de resultaten van een gehouden enquête onder Barendrechtse bewoners. In de profielschets staat onder meer dat Barendrecht een burgemeester zoekt, die kan optreden als 'verbinder' en 'coördinator'. Bovendien moet de nieuwe burgemeester als boegbeeld van de gemeente beschikken over een warme persoonlijkheid. Zowel in de vertrouwenscommissie als in de gemeenteraad kwam de heer Van Belzen unaniem uit de bus als de meest geschikte kandidaat.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht