Gemeente Nieuwegein

Datum 20 mei 2005
Nummer 084

Gemeente en St. Antonius Ziekenhuis sluiten overeenkomst over parkeren

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis en het college van de gemeente Nieuwegein.
De Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis en het college van de gemeente Nieuwegein hebben overeenstemming bereikt over het parkeren op en rond het ziekenhuisterrein. Met deze overeenkomst is de verwachting dat de verkeers- en parkeerproblematiek rond het Antonius binnen enkele jaren is opgelost. De overeenstemming is in een goede en coöperatieve sfeer tot stand gekomen. In de samenwerkingsovereenkomst staan onder meer afspraken over het parkeerbeleid voor twee nieuwe parkeergarages, de afstemming van parkeertarieven, de ontsluiting van de parkeergarages (en de rest van het ziekenhuisterrein) en de tijdelijke situatie tijdens de bouw. Daarnaast verkoopt het Antonius een stuk grond aan de gemeente om een gemeentelijke parkeergarage (van 400-900 plaatsen) te realiseren ten behoeve van bezoekers van de nieuwe Binnenstad. De verkoop van de grond wordt binnenkort nog getoetst door de colleges 'bouw' en 'sanering' ziekenhuisvoorzieningen. Naar verwachting wordt de samenwerkingsovereenkomst dan begin juni ondertekend. De twee parkeergarages worden langs de Hollandse IJssel (achter de hulpwarmtecentrale) gebouwd. De start bouw van de Antonius-parkeergarage staat gepland in het voorjaar van 2007, de gemeentelijke parkeergarage staat gepland vanaf uiterlijk eind 2007. De gemeente en het Antonius zijn al geruime tijd in onderhandeling over een goede parkeeroplossing. Het ziekenhuis bouwt een parkeergarage van ±1450 plaatsen (in de huidige situatie zijn er ±1100 parkeerplaatsen). De nieuwe Antoniusgarage is nodig om nu en in de toekomst te voorzien in de parkeerbehoefte voor bezoekers en medewerkers. Daarbij is rekening gehouden met de geplande uitbreiding van twee vleugels van het ziekenhuis. Voor het Antonius biedt de gemeentelijke garage extra mogelijkheden als overloop op piekmomenten. Met name in de wijk Doorslag zal de situatie aanmerkelijk verbeteren.
Daarnaast heeft de gemeente -nu de nieuwe Binnenstad definitief doorgaat- grond nodig voor de bouw van een parkeergarage van 400-900 parkeerplaatsen op het Bladnummer 2/3
Nummer 084
ziekenhuisterrein. De twee parkeergarages voorzien straks in de 'overloop' voor de parkeerbehoefte tijdens de winkeluren in de Binnenstad. Op andere momenten wil de gemeente in de gemeentelijke garage met aangepaste tarieven langparkeerders (bijvoorbeeld winkelpersoneel die de auto de hele dag laat staan) trekken om in de Binnenstad meer parkeergelegenheid vrij te houden voor bezoekers. Het contract
De basis van de samenwerkingsovereenkomst is de gezamenlijke parkeeroplossing. In het contract worden afspraken gemaakt aantallen parkeerplaatsen, over infrastructurele oplossingen om het gebied goed te kunnen ontsluiten, over tarieven en over maatregelen om de verkeersbewegingen rondom het Antonius in goede banen te leiden. De grondverkoop maakt deel uit van deze oplossing.
Loopbrug tussen het Antonius en de Binnenstad
De gemeentelijke parkeergarage -en daarmee ook het ziekenhuis en de Antoniusgarage- worden straks door middel van een loopbrug verbonden met de nieuwe Binnenstad. Daarmee wordt de fysieke scheiding tussen het belangrijke regionale ziekenhuis en de Nieuwegeinse Binnenstad door de Zuidstedeweg eindelijk opgeheven. Voor de bezoekers van het ziekenhuis wordt het dan aantrekkelijk om via de loopbrug even de binnenstad te bezoeken en bijvoorbeeld op een zonnig terras even iets te eten en te drinken. Omgekeerd wordt het Antonius gemakkelijker bereikbaar vanuit de binnenstad. Dat is ook interessant voor de ondernemers in de Binnenstad: de nieuwe Binnenstad door deze 'loop' een stuk levendiger.
Ontsluiting
De twee parkeergarages worden ontsloten door een nieuwe op- en afrit op de Zuidstedeweg. De nieuwe op- en afrit ligt op voldoende afstand van woningen waardoor de verkeersoverlast aanzienlijk zal worden beperkt. Vooral de Koekoekslaan (waarlangs alle verkeer nu loopt) zal daarvan profiteren. Via de nieuwe route wordt alle verkeer uit het westen (uit de richting van de A2) geleid die gebruik wil maken van de parkeergarages. Tellingen wijzen uit dat ±75% van alle verkeer over de Zuidstedeweg uit het westen komt. De overige ±25% van het verkeer op de Zuidstedeweg die uit het oosten komt, wordt nog steeds via de Koekoekslaan naar deze parkeergarages geleid. Het spreekt overigens voor zich dat niet alle verkeer op de Zuidstedeweg één van deze twee parkeergarages als bestemming heeft.
Daarnaast komt naast de huidige in- en uitrit voor ambulances een extra rijbaan voor expeditieverkeer. Hierdoor zal het vrachtverkeer over de Koekoekslaan afnemen. De Bladnummer 3/3
Nummer 084
kruising van de uitrit(ten) met de trambaan blijft bestaan. Het is fysiek niet mogelijk om in de beschikbare ruimte een tunnel- of brugconstructie te maken. Tijdelijke situatie
Op de plek waar straks de twee parkeergarages komen, is op dit moment parkeergelegenheid voor de bezoekers en werknemers van het ziekenhuis. Dat betekent dat vanaf het bouwrijp maken tot aan de opening van de parkeergarage(s) er een gebrek aan parkeerplaatsen zal ontstaan. Het Antonius en de gemeente nemen een aantal maatregelen om de parkeeroverlast (voor omwonenden, maar ook voor bezoekers en medewerkers) tot een minimum te beperken.
Zo heeft de gemeente al per 29 november 2004 parkeerregulering in de wijk Doorslag ingevoerd. In het najaar van 2005 volgt de parkeerregulering in de Binnenstad en in Merwestein. Hiermee wordt uitwijkgedrag naar de omliggende wijken tegengegaan. Daarnaast gaat de gemeente eind 2005 in het westen van de Binnenstad een groot blok woningen slopen om plaats te maken voor tijdelijke parkeerplaatsen en andere tijdelijke voorzieningen. Deze parkeerruimte is primair bedoeld voor de bezoekers van de Binnenstad, maar zal ongetwijfeld ook voor een deel het tijdelijke tekort aan parkeerplaatsen bij het Antonius opvangen.
Het Antonius heeft inmiddels een bouwaanvraag ingediend voor een tijdelijke parkeergarage op eigen terrein voor bezoekers en werknemers. Verder wordt gekeken naar tijdelijke parkeervoorzieningen voor werknemers op andere locaties en worden vervoersplannen opgesteld. Daar waar mogelijk zal het Antonius de openingstijden van de polikliniek aanpassen om zo de aantallen bezoekers beter te spreiden.

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Persbericht
Contactpersoon Frank Roodenburg
Telefoon (030) 607 12 43
Fax (030) 601 37 20
E-mail f.roodenburg@nieuwegein.nl