CDA

20-05-05
Debat in Eerste Kamer over militaire missies mogelijk Senator Russell heeft tijdens het beleidsdebat, n.a.v. de Begroting Defensie 2005, op dinsdag 10 mei jl. in de Eerste Kamer, van minister Bot (Buitenlandse Zaken) de toezegging gekregen dat de regering bereid is om voor elke uitzending van militairen naar brandhaarden in de wereld met de Eerste Kamer hierover te debatteren

De senator had gevraagd om een spoorboekje voor het verkeer tussen regering en Tweede en Eerste Kamer in het geval er militaire missies worden uitgezonden. Minister Bot zei medewerking van de regering toe op voorwaarde dat er flexibel mee kan worden omgegaan.

Ontslag voor oudere militairen?

Namens de Senaatsfractie van het CDA uitte Paul Russell ook zijn bezorgdheid over het dreigende ontslag voor oudere militairen. Paul Russell: Naast het Europese defensiebeleid, de NAVO en de VN is ook de Nederlandse krijgsmacht aan constante, nogal grote veranderingen onderhevig. Ook de Nederlandse krijgsmacht gaat met zijn tijd mee, en dat moet ook. Maar wat is er over van een zekere toekomst bij de krijgsmacht? Al tijden wordt er gekort op de defensiebegroting. In 2003 werd in de prinsjesdagbrief aangekondigd dat 12.000 militairen moesten verdwijnen. Hierdoor ontstonden vervolgens ongewenste tekorten. Er moeten 7000 jonge militairen per jaar aantreden voor de geplande expeditionaire krijgsmacht. De pensioenleeftijd werd in 2000 met drie jaar verhoogd, naar 58 jaar. Naar verwachting wordt dit al in 2006 ingevoerd. Voor 3000 oudere militairen dreigt nu ontslag wegens overtolligheid. De vraag is of het defensiepersoneel nog weet waar het aan toe is.

De CDA-fractie is bezorgd over het dreigende ontslag voor oudere militairen en vraagt of deze maatregel losstaat van de maatregelen die werden aangekondigd in de prinsjesdagbrief uit 2003. Zij vraagt zich verder af wat er ten grondslag ligt aan het ontslag dat in de lucht hangt voor oudere BOT-ers. Is dit toch een onderdeel van de maatregelen uit de prinsjesdagbrief of is er een samenhang met het kabinetsbesluit om het prepensioen fiscaal te ontmoedigen en de pensioenleeftijd te verhogen? Voert de regering geen beleid om ouderen langer aan het werk te houden? Indien deze 3000 militairen daadwerkelijk worden ontslagen, komt er dan een overgangsregeling voor hen? Kan de regering aangeven wat er wordt gedaan om hen aan andere, civiele banen te helpen?

NAVO

Tijdens het debat ging het ook de NAVO. Daarover zei senator Russell: De NAVO is nog steeds de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid. Het CDA heeft er alle vertrouwen in dat de NAVO onder het leiderschap van Jaap de Hoop Scheffer een nieuwe levensfase ingaat die een moderne invulling geeft aan de transatlantische samenwerking. Voorwaarde voor een sterke NAVO is een versterkte Europese defensiesamenwerking. Naarmate de Europese samenwerking beter wordt, kan de Europese Unie meer voor de NAVO betekenen.