Gemeente Den Haag

mei 2005
College schenkt Janny Lispet, Ellie Houweling en buurt een kunstwerk (19 mei)
Wethouder Marnix Norder onthult vrijdag 20 mei om 16.00 uur een kunstwerk in de De Bockstraat in Den Haag. Het kunstwerk is opgedragen aan Janny Lispet , Ellie Houweling en de vele vrijwilligers die actief zijn in de Schilderswijk. Zij zetten zich al jaren in voor het verbeteren van de leefbaarheid en vergroten van de veiligheid in de Schilderswijk.

Een idee van hun hand is het succesvolle buurtpreventieproject Nachtpreventie, dat inmiddels in binnen- en buitenland massaal navolging kent. Zonder hun inzet was niet bereikt wat nu is bereikt. Stadsvernieuwing is meer dan alleen bouwen. Met een niet aflatende ijver zetten zij zich in voor het oplossen van problemen en benutten van kansen om het samenleven in de wijk te verbeteren. Ik ben dan ook verheugd het kunstwerk namens het college van Burgemeester en Wethouders - aan Ellie en Janny aan te bieden, als dank voor hun jarenlange inzet, zegt wethouder Marnix Norder.

Eind juli 2004 kreeg De Stichting Kunst In Beeld van de gemeente de opdracht een kunstwerk te realiseren. De stichting schakelde hiervoor de kunstenaar Peter van Loon in, die jaren in de Schilderswijk woonde en werkte. Zijn keramisch, geglazuurde beeld stelt een vrouwenfiguur voor, die met haar armen over elkaar geslagen veel kracht uitstraalt, net als de vele vrijwilligers in de wijk.

Nachtpreventieproject
Met de Nachtpreventie werd het nachtlopen geĂŻntroduceerd, waarbij buurtbewoners door de wijk lopen om onraad op te sporen. Via een portofoon staan de surveillanten in contact met de wijkagent, die als het nodig is, actie kan ondernemen.