Gemeente Waalwijk

Schitterende route van 8 km door natuurgebied De Langstraat

IVN-De Waerdman organiseert op zaterdag 21 mei aanstaande samen met de gemeente Waalwijk een wandeling door het natuurgebied De Langstraat. De 8 kilometer lange rondwandeling is een initiatief van het Platform Langstraat. De wandeling start om 10.00 uur bij het spoorwegemplacement aan de Julianalaan te Sprang-Capelle. Hier kunt u eventueel ook uw auto of fiets parkeren. Gidsen van IVN-De Waerdman geven tijdens de wandeling uitleg over de bijzondere natuur- en cultuurkenmerken van het gebied. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 18 mei aanstaande tijdens kantooruren telefonisch opgeven bij de gemeente Waalwijk (telefoonnummer: 683 698). Deelname is gratis, maar wel beperkt tot maximaal 50 deelnemers.

Programma

De deelnemers starten bij het spoorwegemplacement aan de Julianalaan in Sprang-Capelle. Hier is ook parkeergelegenheid voor autos of fietsen. De twee groepen van 25 mensen wandelen in tegenovergestelde richting. Naar verwachting zijn de wandelaars rond 13.30 uur weer terug bij het vertrekpunt.

Langstraatspoorlijn

De Winterdijk en het fietspad op de oude Langstraatspoorlijn begrenzen het natuurgebied De Langstraat en haar omgeving. Het natuurgebied van circa 10 km2 kenmerkt zich gekenmerkt door smalle weilanden, op enkele plaatsen omzoomd door elzenhagen en knotwilgen. Het bijzondere karakter schuilt in de combinatie van waardevolle plantengemeenschappen, een fraai door mensenhanden ingericht landschap en de hierbij passende, karakteristieke bebouwing.

Cultuurhistorisch erfgoed

Verschillende organisaties (Staatbosbeheer, waterschap de Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant en gemeente Waalwijk) zijn verenigd in het Platform Langstraat. Dit platform zet zich in om het natuurgebied De langstraat verder te ontwikkelen en voor iedereen toegankelijker te maken. Staatsbosbeheer probeert door natuurontwikkeling vooral planten te beschermen, die hun bestaan danken aan de bijzondere samenstelling van het grondwater. Agrarisch en particulier landschapsbeheer bevorderen de kwaliteit van de omgeving van dorpskernen. Waterschap de Brabantse Delta, Provincie Noord-Brabant en gemeente Waalwijk maken zich sterk voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater.

Mozaïek van natuurimpressies

De samenwerking tussen de verschillende overheden heeft er mede toe geleid dat er nu een goed ontsloten wandelpadennet bestaat. De routes voeren de wandelaar door een mozaïek van natuurimpressies. De hoogtepunten hierin zijn het landgoed Zuidewijn en de natuurreservaten Labbegat, Dullaert en de Dulver.