Gemeente Gouda


van schelven zet prijswinnaars op de trein (20/05/05)

Op zaterdag 21 mei om 12.30 uur zwaait wethouder Van Schelven de gelukkige prijswinnaars uit die een ritje met een stoomtrein hebben gewonnen. Ze vertrekken vanaf station CS voor een ritje tussen Gouda en Utrecht en weer terug. Deze prijswinnaars hebben meegedaan aan een prijsvraag, die is georganiseerd door de gemeente en NS Vastgoed vanwege de viering van het 150 jarige bestaan van de spoorlijn tussen Gouda en Utrecht op 19 mei.

Op 19 mei was het 150 jaar geleden dat de spoorlijn tussen Gouda en Utrecht geopend is. Anno 2005 is de gemeente Gouda klaar voor de komst van de RijnGouweLijn. Tevens liggen er ambitieuze plannen om het spoorgebied tussen het Hamstergat en Albert Plesmanplein te gaan ontwikkelen. Reden voor gemeente Gouda en NS Vastgoed om een treinfeest te organiseren. Onderdeel van het treinfeest is de komst van een stoomtrein met antieke wagons van de Stoomstichting Nederland naar Gouda.

meer dan 250 inzendingen
De animo voor de prijsvraag was groot: er zijn meer dan 250 inzendingen binnengekomen. 170 mensen zijn gelukkig gemaakt met twee kaartjes voor een rit met de stoomtrein. Er is een beperkt aantal kaartjes over, die zaterdag vanaf 12.00 uur verkocht zullen worden op het station. De stoomtrein rijdt twee keer van Gouda naar Utrecht en weer terug, om 12.30 en 14.00 uur. Naast de stoomtrein zijn er nog vele andere activiteiten op en rond het station, zoals een clown, nostalgische fotograaf, Railrunner-haas, voorstellingen met muziek, mime, een tentoonstelling over het spoorgebied en een kindertreintje.

goede antwoorden
De prijsvraag bestond uit drie vragen. De eerste vraag was: met welke gemeente kreeg Gouda een directe aansluiting op 19 mei 1855. Het juiste antwoord is Utrecht. Tweede vraag ging over de huidige eindbestemming van de lightrail; er loopt nu een proef tussen Gouda en Alphen a/d Rijn. In 2010 gaat de lightrail rijden van Gouda naar Leiden. De laatste vraag was gezien de antwoorden de moeilijkste: het juiste motto van het Spoorzone-project is: de verbindende schakel. Op de tentoonstellingspanelen in het station staat dit motto verklaard.