Vereniging Milieudefensie


Milieuorganisaties luiden op 22 mei de noodklok

Manifestatie tegen autoweg langs Nuenen en Geldrop

Amsterdam, 19 mei 2005 - Op zondag 22 mei luiden Milieudefensie, de Brabantse Milieufederatie, het Brabants Landschap, het Beter BOSE-netwerk en diverse bewonersorganisaties samen met bezorgde burgers in Nuenen de noodklok tegen de aanleg van een nieuwe autoweg door het Dommeldal en langs Nuenen en Geldrop. Dit gebeurt in aanwezigheid van verschillende politici en bestuurders. Tevens geven de milieuorganisaties het startschot voor een grote enquête die vanaf 23 mei onder alle bewoners van het Middengebied wordt verspreid. Voorafgaand aan het luiden van de noodklok vindt op het Brabants Broek (Aarle-Rixtel) een manifestatie plaats.

Aanwezig bij het luiden van de noodklok zijn onder meer: de Eindhovense SRE-raadsleden Wildrik Burema (PvdA) en Arjen van Halem (GroenLinks) en het CDA-gemeenteraadslid in Geldrop-Mierlo Kees Baggerman. Zij lichten toe waarom de voorgenomen autoweg er niet moet komen en welke mogelijkheden er zijn om deze te voorkomen.

Met het luiden van de noodklok en de manifestatie willen omwonenden en milieuorganisaties de raadsleden van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) oproepen het voorstel van het dagelijks bestuur van de SRE niet te steunen. Het bestuur wil een nieuwe autoweg langs Nuenen en Geldrop. Volgens de milieuorganisaties lost een nieuwe weg de bereikbaarheidsproblemen van de stadsregio Eindhoven niet op, vernielt die landschap en natuur en is het plan peperduur.

Wat: Luiden noodklok en manifestatie Wie: Milieudefensie, de Brabantse Milieufederatie, het Brabants Landschap, het Beter BOSE-netwerk en diverse bewonersorganisaties Wanneer: Zondag 22 mei, 14.00 -15.00 uur: luiden noodklok en politiek programma, opening manifestatie op Brabants Broek: 12.00 uur Waar: Luiden noodklok: weiland tussen Beekstraat 52a en 52b, Nuenen Manifestatie: Brabants Broek, Opstal 10a, Aarle-Rixtel

Voorafgaand aan het luiden van de noodklok, vindt er op het Brabants Broek, het stukje protestgrond van Milieudefensie tegen de aanleg van een nieuwe weg, een manifestatie plaats. Mede-eigenaren en vrienden van het Brabants Broek zullen te voet, per fiets of huifkar de prachtige omgeving verkennen.

De resultaten van de enquête die vanaf 23 mei onder alle bewoners van het Middengebied wordt verspreid, worden op maandag 13 juni tijdens een debat met verantwoordelijke politici in het gemeentehuis van Eindhoven gepresenteerd.