FIA WTCC: Overwinningen op Silverstone
In het hart van autosportminnend Engeland, op het vermaarde circuit van Silverstone vonden de vijfde en de zesde ronde van het FIA World Touring Car Championship 2005 plaats.

Een licht glooiende en uitdagende racepiste met een lange historie en een reguliere lengte van 5,14 km. De dubbele WTCC-race werd dit keer echter op het verkorte circuit verreden. Na de winst van Alfa in de eerste race, bezetten de SEAT Sport coureurs na de tweede race de beide bovenste plaatsen van het podium. Onze landgenoot Tom Coronel, uitkomend met de Toledo Cupra van het SEAT Holland Team, leek dit keer op de maximale puntenwinst af te steven. Hij won in de eerste race de Privateerklasse en viel twee bochten voor het eind van zijn tweede optreden na een mechanisch probleem vier plaatsen terug. In de tussenstand voor Privateers is hij daarmee wel opgeklommen naar de vierde plaats. Zijn Finse teamgenoot bezet daarin inmiddels de derde plaats.

Blijdschap bij SEAT

SEAT Sport-directeur Jaime Puig verklaarde na de dubbelzege: "Dit is een historisch moment voor ons. De eerste keer dat een Spaanse fabrikant een WK-evenement heeft gewonnen in een bumper tot bumper gevecht met merken als BMW en Alfa-Romeo. En dat laatste maakt het allemaal nog specialer.

Er was sprake van een echt teamresultaat, waarbij wij veel hulp kregen van SEAT Sport UK. Iedereen speelde dit weekend een even belangrijke rol. Wij gaan ons nu prepareren voor de race op Imola over twee weken. En we gaan natuurlijk verder met de nieuwe LEON WTCC om daar net als van deze Toledo Cupra een winnaar van te maken."

Eerste winst voor Tom Coronel

Tom Coronel kende na zijn debacle op Magny Cours een sportieve revanche. Nadat hij zich met zijn SEAT Holland Toledo Cupra het (korte) circuit eigen had gemaakt, kon hij zich richten op het presteren. Gebruikmakend van de gegevens die het team uit oude races had verzameld bleek de auto prima afgesteld. Dat resulteerde in de warm-up op zondagmorgen zelfs in een vijfde tijd. En dat nog wel op oude banden!

Wetenswaardigheden
Mooie combi
De Nederlandse Shell Helix SEAT Cupra Cup en het WTCC ontmoeten elkaar dit jaar tijdens een raceweekend op Spa-Francorchamps. Na het besluit van de Nederlandse klasse om niet mee te doen aan de Super Prix op Zolder, kwam een race tijdens het WTCC en 24 uur van Spa Francorchamps weekend (26 t/m 31 juli) in beeld.

Grote baas op bezoek

FIA President Max Mosley bezocht tijdens het raceweekend op Silverstone het WTCC en het FIA GT-kampioenschap en bleek onder de indruk van de show. Hij roemde de professionele uitstraling. En vervolgde : "Beide kampioenschappen zijn gezond en het WTCC groeit nog steeds. De auto's zijn mooi, goed geprepareerd en vertegenwoordigen belangrijke fabrikanten. Ik denk dat het concept van twee FIA kampioenschappen in dezelfde race tot een goede combinatie leidt. Twee verschillende soorten auto's en twee verschillende soorten races. Ieder jaar gaat het beter. En de mensen vinden het leuk. In technische zin is het ook een interessante klasse. Onze eerste zorg is om de kosten laag te houden. Wij hebben uitgebreid op het reglement gestudeerd en zorgen voor een goed controle om fabrikanten te ontmoedigen om veel geld aan ontwikkeling uit te geven. En om de privé-teams zoveel mogelijk te ondersteunen".

Handtekeningen
Voorafgaand aan de race op Silverstone vond er op Leicester Square in Londen een openbaar evenement plaats, waar vijf merken uit het WTCC hun auto's aan het publiek toonden. Onder een stralende zon stonden daar naast de bolides ook verschillende coureurs, die aan de liefhebbers handtekeningen uitdeelden. Al met al werd het een groot succes.

Gewichtsreductie voorwielaangedreven auto's

Ingegeven door de successen van de achterwielaangedreven BMW's in de voorgaande races is er door het Touring Car Bureau besloten om het gewicht van de voorwielaangedreven auto's met 20 kilogram te verlagen. Daarmee is naast het extra gewicht dat gekoppeld zit aan die eerdere successen, het onderlinge verschil tussen de BMW's en de andere merken verder vergroot. Zo mogen de Alfa's, Chevrolets, Fords, Honda's en SEATs voortaan 1.120 kilogram wegen.

FIA-WTCC op televisie

In de weekenden dat het WTCC verreden wordt, zendt Eurosport zowel op zaterdag als op zondag in meerdere reportages de verrichtingen van teams en coureurs uit. De beide races zijn zelfs live te bekijken.

Voor de Nederlandse autosportliefhebbers zijn er de uitzendingen van RaceXperience. Dit programma wordt uitgezonden rond de Formule 1 races en daarbij wordt het speciale 'SEAT Emocion'-gedeelte gepresenteerd door Tom Coronel. Die daarbij ook uitgebreid stil zal staan bij zijn verrichtingen in het WTCC. Tevens zal er in deze rubriek veel aandacht geschonken worden aan de Nederlandse Shell Helix SEAT Cupra Cup.

De uitzendingen staan gepland op SBS 6 en zullen plaatsvinden op:

22 mei
29 mei
12 juni (voorafgaand aan de Masters of Formula 3)
3 juli
21 augustus
4 september
25 september
9 oktober
27 november

Race agenda / cijfers en standen WTCC 2005

29 mei
Imola
26 juni
Puebla
30 juli
Spa-Francorchamps
28 augustus
Oschersleben
18 september
Istanbul
2 oktober
Valencia
20 november
Macau