Politie Groningen

Persberichten zondag 22 mei 2005

Provincie Groningen 22-05-2005 -

Snelheidscontroles regio: zaterdag
Noordbroek: Rijksweg N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 985 voertuigen, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 128 km.
Ten Boer: Provincialeweg N360 (Rijksweg)
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1442 voertuigen, aantal overtredingen: 68, hoogst gemeten snelheid: 81 km.

Winschoten: gewonden na steekincident
Een 27-jarige man uit Winschoten en een 23-jarige man uit Nieuwe Pekela zijn zaterdagnacht gewond geraakt bij een ruzie aan de Blijhamsterstraat in Winschoten. Beiden liepen steekwonden op. De toedracht van het incident is nog onduidelijk. De 27-jarige Winschoter kreeg vermoedelijk ruzie met twee mannen nadat een in zijn gezelschap verkerende man uit Oostwold tegen één van deze mannen opbotste. Na wat grote monden over en weer ontstond een vechtpartij waarbij één van de twee opponenten een mes trok. De 23-jarige Pekelder liep ook door de Blijhamsterstraat en probeerde te helpen. Hij werd echter al dan niet opzettelijk door het mes geraakt. De man liep een snijwond aan een hand op. Het slachtoffer uit Winschoten liep steekwonden op in het gezicht en aan de borst. Beide slachtoffers moesten in een ziekenhuis worden behandeld. De beide verdachten konden niet worden aangehouden. De politie beschikt over signalementen; niet over de identiteit. Nader onderzoek volgt.

Sappemeer: fietsendief op heterdaad door politie aangehouden Terwijl zij uitgaansjeugd stonden te observeren zagen politiemensen zaterdagnacht in de Noorderstraat in Sappemeer dat twee mannen erg veel belangstelling hadden voor een gestalde fiets. Kort daarop nam één van de mannen de fiets mee en probeerde door de fiets hard op de grond te smijten het slot te forceren. Daarop is de man die fiets meenam aangehouden. Hij, een 32-jarige man uit Froombosch, werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. De verdachte bekende de diefstal. De eigenaar van de herenfiets is inmiddels bekend. De man moet nog aangifte doen. De fiets wordt bewaard op het politiebureau.

Veelerveen: politie houdt dronken bestuurder brommobiel aan Aan het B.L. Tijdenskanaal West in Veelerveen heeft de politie zaterdagvond een 52-jarige man uit Vriescheloo aangehouden. De man botste, als bestuurder van een brommobiel, na het verlaten van een café met dit voertuigje tegen een geparkeerde auto aan. Hij kwam daarop met zijn brommobiel klem te zitten tussen de auto en een hek. De politie werd gewaarschuwd en agenten constateerden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd meegenomen naar het bureau. Vanwege medische redenen konden blaas- en bloedproef niet plaatsvinden. Daarom is van de verdachte een urineproef genomen ter vaststelling van de hoeveelheid ingenomen alcohol. De Looster is na verhoor heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: politie houdt fietsendieven aan
Twee minderjarige jongens uit Kropswolde en Sappemeer en twee mannen van 18 en 24 jaar uit Hoogezand en Kropswolde zijn zaterdagavond door de politie aangehouden in een woning aan Spantenzetter in Sappemeer. De politie kreeg een melding van een fietsendiefstal bij het NS Station in Hoogezand. Getuigen verklaarden dat een groep van ongeveer zes jongens er met een door hen gestolen fiets vandoor waren gegaan in de richting van Sappemeer. Bij onderzoek troffen agenten bij een woning aan Spantenzetter in Sappemeer meerdere fietsen aan. Daar bleek ook de gestolen fiets bij te zijn. Na een kort onderzoek werden de vier verdachten aangehouden. Ze werden meegenomen en na verhoor ze bekenden de diefstal heengezonden respectievelijk aan de ouders overgedragen. De politie maakt proces-verbaal op. De eigenaar van de fiets is (nog) onbekend. Het rijwiel wordt op het politiebureau in Veendam bewaard.

Snelheidscontrole(s) Stad: zaterdag
Weg der Verenigde Naties (buiten bebouwde kom)
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 3500 voertuigen, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid 158 km per uur. Van twee automobilisten, te weten een 35-jarige man uit Amsterdam en een 39-jarige man uit Leeuwarden werd het rijbewijs ingevorderd. Ze reden 152 respectievelijk 158 km per uur.

Groningen: politie houdt stelende veelpleger aan
Een 38-jarige veelpleger uit Groningen is zaterdagmorgen door de politie aangehouden. Surveillerende politiemensen zagen dat de man in de Zwanestraat bij een stapel kranten zat te rommelen die voor een boekenwinkel lag. Met vier kranten onder de arm liep de verdachte vervolgens verder. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar bleek de verdachte één Telegraaf en drie Dagbladen van het Noorden te hebben buitgemaakt. De man is in overleg met de Officier van Justitie ingesloten. Hij wordt maandag voorgeleid.

Groningen: man met vals geld aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in een beddenzaak aan de Stoeldraaiersstraat in Groningen een 22-jarige man uit Emmen aangehouden. De wordt verdacht van het uitgeven van valse briefjes van 50 euro. De verdachte betaalde op de Vismarkt door hem aangekocht fruit met een briefje van 50 euro. Dat bleek bij nakijken onder een UV-lamp vals te zijn. De marktkoopvrouw en een medewerkster gingen achter de man aan en zagen dat hij de beddenzaak binnen ging. Daar verstopte hij zich onder een bed. Hij werd echter aangehouden door gewaarschuwde agenten. De man bleek een enveloppe te hebben weggegooid. Die werd echter gevonden. Er bleken meerdere briefjes van 50 euro in te zitten. Ze zijn vermoedelijk alle vals. Daar wordt onderzoek naar gedaan. De verdachte is ingesloten.

Groningen: politie ontdekt hennepkwekerij in loods
In een loods aan de Nieuwe Bleekerstraat in Groningen trof de politie zaterdagmiddag een hennepkwekerij aan. Een voorbijganger meldde de politie dat er in de loods was opengebroken. Agenten troffen in de loods twee hennepkwekerijen aan waar 750 planten en 340 hennepstekjes werden gekweekt. Beide kwekerijen zijn direct ontmanteld waarbij de planten/stekjes en de gebruikelijke kweekapparatuur in beslag zijn genomen. Na overleg met de Officier van Justitie zijn planten en apparatuur onmiddellijk vernietigd. Naar de eigenaar van de hennepkwekerijen wordt nader onderzoek gedaan.

Groningen: militair aangehouden voor belediging
Een 32-jarige inwoner van Assendelft is zaterdagnacht door de politie aangehouden in de Poelestraat in Groningen. De man bemoeide zich hinderlijk met een gesprek dat twee politiemensen voerden met een cafébezoeker. Nadat de agenten het gesprek met deze man hadden afgerond schold de verdachte de agenten uit. Hij is daarop aangehouden en meegenomen. De verdachte blijkt beroepsmilitair te zijn en is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Hij is ingesloten.

Groningen: politie houdt vandalen aan
Aan de Zaagmuldersweg in Groningen heeft de politie zaterdagnacht twee Groningers van 21 en 26 jaar en een 20-jarige man uit Delft aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Een getuige zag dat de mannen aan de Oosterhamrikkade een fiets vernielden, tegen de ramen van een leegstaande garage trapten en tegen geparkeerde autos schopten. Twee autos liepen daardoor zichtbare schade op. Bij onderzoek werden de drie op de Zaagmuldersweg door gewaarschuwde politiemensen aangetroffen en aangehouden. Ze zijn meegenomen naar het bureau en ingesloten voor verhoor.