Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20050518-143032-A

Ministerie van Buitenlandse ZakenPersbericht

18 mei 2005

MINBZ: Meer middelen nodig om kwetsbaarheid ontwikkelingslanden te verkleinen

Ontwikkelingslanden ondervinden teveel belemmeringen om de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG's) op tijd te halen. De Wereldbank gaat met minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking en minister Zalm van Financiën in discussie over de aanpak van deze problemen tijdens de ABCDE (Annual Bank Conference on Development Economics)-conferentie, die op maandag 23 en dinsdag 24 mei plaatsvindt in Amsterdam.

Wetenschappers, economen, politici, vertegenwoordigers van de private sector en het maatschappelijk middenveld discussiëren tijdens de conferentie in verschillende debatten en sessies over onderwerpen als: hoe kan de kennisoverdracht naar ontwikkelingslanden worden verbeterd en hoe kan de samenwerking tussen donoren efficiënter worden?

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne opent de conferentie, die door de Wereldbank wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ministeries voor Buitenlandse Zaken en Financiën.

Sprekers op de conferentie zijn verder Ernesto Zedillo, voormalig president van Mexico en Francois Bourguignon, Chief Economist en Senior Vice-President van de Wereldbank.

In 2000 ondertekenden 189 landen een gezamenlijke verklaring waarin zij zich acht doelen, de zogeheten Millennium Ontwikkelingsdoelen, stelden met als hoofddoel: halvering van de armoede in de wereld in 2015. Maar verzwakking van de lokale economie door externe factoren, de toenemende verspreiding van HIV/aids, conflicten en natuurrampen zorgen ervoor dat deze doelen met name voor het armste deel van de bevolking niet altijd haalbaar zijn. Vragen tijdens deze conferentie zijn dan ook: welke middelen zijn nodig om dergelijke ingrijpende veranderingen op te vangen? En wat is de rol hierbij van zowel de Wereldbank, westerse landen als de private sector?

De thema's van de ABCDE-conferentie sluiten aan bij het World Development Report 2006 'Growth and Equity' dat over rechtvaardige groei gaat en in het najaar verschijnt.


---