Gemeente Westerveld

19-5-2005
Uitvoering Quick-scan vijver Uffelte

In het kader van het project "Kwaliteitsverbetering kern Uffelte" wordt op 23 mei aanstaande in opdracht van het projectteam, bestaande uit de bewonerscommissie, Waterschap Reest en Wieden, woonstichting Actium en de gemeente Westerveld, een zogenaamde Quick-scan uitgevoerd ter plaatse van de vijver in Uffelte.

Doel quickscan

Doel van de Quick-scan is een goede en gezonde inrichting van de vijver. Hierbij wordt gekeken naar de waterkwaliteit, de visstand en de toekomstige vegetatie. De inrichting c.a. aanpassing van de vijver maakt onderdeel uit van het project "Kwaliteitsverbetering kern Uffelte". De uitvoering van dit project vindt in de tweede helft van dit jaar plaats.

Aanleiding en doel van het onderzoek

In Uffelte ligt een vijver met een oppervlak van ongeveer 1 hectare. In de naastgelegen woonwijk wordt het regenwater afgeleid naar de vijver. Er zijn plannen deze vijver te herinrichten waarbij de belangen van de vissen in de vijver meegenomen zullen worden. Om een doelgericht advies voor het beheer en inrichting van de vijver te kunnen geven is inzicht in de huidige visstand gewenst.

Het onderzoek moet inzicht geven in de volgende aspecten:


- wat is de omvang van de huidige visstand

- welke vissoorten zijn aanwezig

- wat is de soort- en lengtesamenstelling van het visbestand
- zijn de vissen gezond

Resultaten

De bemonstering levert minimaal de volgende resultaten:


- vangst per soort per eenheid van inspanning (hectare)
- bestandschatting per soort in aantal en kilogram per hectare
- lengtefrequentie-verdeling van de gevangen vis (grafisch)
- individuele conditie van de gevangen vis (grafisch)