AutoRai

Print

Hyundai opent eerste fabriek in Verenigde Staten

(23-5-2005)
Mong-Koo Chung, de president en voorzitter van de raad van Bestuur van Hyundai Motor Company (HMC) heeft vandaag in Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama, samen met gouverneur Bob Riley, de eerste fabriek van Hyundai in de Verenigde Staten geopend. In deze 1.1 miljard dollar kostende âstate of the artâ fabriek, wordt de Hyundai Sonata gebouwd. Later dit jaar zal hier ook de nieuwe Hyundai Santa Fe worden vervaardigd, die in het voorjaar van 2006 naar Nederland komt.

De fabriek, officieel Hyundai Motor Manufacturing Alabama (HMMA) genaamd, produceert bij een volledige capaciteit 300.000 eenheden per jaar. De productiefaciliteit biedt werk aan 2000 mensen. De 64 toeleveranciers in de directe omgeving van Montgomery zorgen nog eens voor 5500 additionele banen.

Aan ruimte is er geen gebrek op het fabrieksterrein, dat zich over liefst 185.000 m2 (vergelijkbaar met de afmeting van ongeveer 40 voetbalvelden) uitstrekt. Naast een moderne volledige geautomatiseerde plaatwerkerij, waar meer dan 250 robots de diverse onderdelen smeden, stansen en stempelen, beschikt de fabriek over een eigen milieuontziende spuiterij. De productiefaciliteit heeft een enorme assemblagelijn én een zeer geavanceerde motorenfabriek, waar alle nieuwe Hyundai 3.3 liter V6 motoren worden geproduceerd. Daarnaast is er op het terrein, een ruim drie kilometer lang testcircuit aangelegd.

âHyundai doet het uitstekend in Amerikaâ, sprak de trotse Hyundai-president Mong-Koo Chung tijdens de ceremonie. âMet de opening van deze nieuwe productiefaciliteit leveren we niet alleen een bijdrage aan de Amerikaanse economie, maar kan Hyundai nu beter dan ooit op de wensen en specifieke eisen van de Amerikaanse (en Europese) consument inspelen. Klanten die de afgelopen tijd zo enorm veel vertrouwen in Hyundai hebben uitgesprokenâ.

Hyundai verkocht in de VS in de eerste twee maanden van 2005 14,7 procent meer autoâs dan het jaar daarvoor. In 2004 vonden in totaal 420.000 eenheden hun weg naar Amerikaanse klanten. Dat is 4,2 procent meer dan in 2003. In vergelijking met 1998 is de totale verkoop van Hyundai in Amerika met liefst 360 procent gestegen. Hyundai heeft fabrieken in Korea (Ulsan en Asan, waarbij de eerstgenoemde met 1.6 miljoen eenheden de grootste autoproductiesite ter wereld is), China, India, Turkije en nu dus ook in de VS. In 2004 werden wereldwijd ruim twee miljoen (2.1 miljoen) autoâs verkocht en samen met dochter Kia, dat voor de helft in bezit is van Hyundai, zelfs 3.3 miljoen eenheden. In Europa streeft Hyundai in 2005 naar de verkoop van 340.000 eenheden en in Nederland naar 22.000 autoâs, wat neer komt op een marktaandeel van ruim vier procent.