---


---

Goud en brons voor Defensietopsporters

23-5-2005 9:54:00

Ringenturner Yuri van Gelder heeft voor de 9e maal goud gewonnen tijdens een World Cup wedstrijd. In Parijs-Bercy sloeg de landmachtsergeant zondag 22 mei zijn slag met een score van 9.675 punten. Met een goede oefening en een overtuigende landing eindigde hij in de finale met een score 9,675 punten.

Van Gelder bracht zijn totaal aantal medailles op vijftien. Zijn eerste veroverde hij eveneens in Parijs bij zijn wereldbekerdebuut in maart 2003. "Ze waren wat terughoudend met de punten dit weekend, maar toch weer eerste... en daar gaat het om", grapte van Gelder na afloop. Het was voor Van Gelder de negende gouden plak in de cyclus.

Mark Huizinga voor tiende keer op rij op EK-podium

Judoka Mark Huizinga heeft zondag 22 mei in Rotterdam tijdens het EK zijn 10e Europese medaille op rij gepakt. Sinds 1996 heeft hij onafgebroken op het ereschavot gestaan. Hij won het brons in de categorie -90 kg ten koste van de Georgier Irakli Tsirekidze. Na een moeizame overwinning in de eerste partij stond Kapitein Huizinga in zijn tweede partij tegen de Spanjaard Alarza tot 30 sec voor het einde nog voor, maar verloor die vlak voor tijd. "Ik dacht die laatste halve minuut rustig uit te judoën door op mijn knieën te gaan. Hij wist mij echter toch te verschalken. Jammer, want ik had die partij beslist niet hoeven te verliezen", sprak Mark Huizinga na afloop. "Die gast was echt beresterk".

In de herkansingen won Huizinga eerst van de Pool Matyaszek en versloeg door een schitterende ippon de Brit Steven Vidler. Ik ben zeker niet ontevreden over mijn vorm, ik vind zelfs dat ik goed heb gejudood. Ik heb een paar mooie ippons weten te maken en heb redelijk geknald voor het enthousiaste thuispubliek. Dat is natuurlijk geweldig. Het is jammer dat ik die fout maakte tegen Alarza, dat was gewoon balen.

Degenschermster Sonja Tol is 5e geworden tijdens de World Cup wedstrijd in Sydney. De Haagse marineofficier verloor in de verlenging met 11-10 van de Duitse Marijana Markovic, de latere winnares. Haar eerste twee partijen van vandaag won ze beide binnen drie minuten. "Net zoals in China schermde ik tegen Markovic een goede partij, maar lukte het me ook nu weer niet die laatste treffer te maken", sprak Tol na afloop. "Jammer, ik had graag een ronde verder willen komen".